7 vuotta sitten Nokialle koitti hetki, josta ei ollut paluuta

Julkaistu:

Nokia
Nokia menetti ykköspaikkansa maailman johtavana matkapuhelinvalmistajana 7 vuotta sitten.
Viime keskiviikkona 27. huhtikuuta vietettiin merkkipäivää, jota ei Suomessa lämmöllä muistella. Silloin tuli kuluneeksi 7 vuotta siitä, kun Nokia putosi maailman puhelinmarkkinoiden ykköspaikalta.

Vuosipäivää muistelee muun muassa Android Authority, joka nojaa Bloombergin alkuperäiseen artikkeliin (maksumuurin takana) vuodelta 2012. Tutkimusyhtiö Strategy Analytics kertoi tuolloin, että korealainen Samsung Electronics on ohittanut Nokian ja lopettanut suomalaisyhtiön 14 vuoden putken kärkipallilla.

Nokian alamäki oli alkanut jo aikaisemmin. Symbian-alustaan älypuhelimissa luottanut suomalaisyhtiö näytti yhtäkkiä vanhanaikaiselta, kun Apple julkaisi ensimmäisen iPhonensa vuonna 2007 suurella kosketusnäytöllä varustettuna.

Samsung puolestaan alkoi niittää menestystä Googlen Android-käyttöjärjestelmään perustuvilla puhelimillaan. Nokia kuitenkin haki nostetta Microsoftista ja sen Windows Phone -alustasta – tunnetuin seurauksin. Microsoft osti Nokian puhelinliiketoiminnan vuonna 2014, epäonnistui sen kanssa totaalisesti ja lopulta myi liiketoiminnan.

Samoihin aikoihin hylättiin myös Nokian oma, kehitteillä ollut Meltemi-käyttöjärjstelmä.
Vuoden 2012 Nokia-puhelinjulkaisuihin kuuluivat muun muassa alkuperäinen ”hirviökamerapuhelin” 808 PureView, Lumia 900 sekä Lumia 920. Ensimmäinen perustui Symbianiin, jälkimmäiset Windows Phoneen.

Nokian puhelinbisneksen osti Microsoftilta uusi suomalainen startup HMD Global, joka on sittemmin tuonut markkinoille useita puhelimia Nokia-brändillä. Suurta läpimurtoa ei tosin ole vielä tapahtunut, ja Nokian kotimarkkinoilla Suomessa jylläävät edelleen Apple, Samsung ja kiinalaiset OnePlus ja Huawei. Viimeksi mainittu on koko maailman mittapuulla kisannut tiukasti Applen kanssa älypuhelinmarkkinoiden hopeasijasta.

Viime viikkoina HMD:n arkea on häirinnyt erikoinen tietosuojajupakka. Joidenkin sen puhelimien havaittiin vuotavan käyttäjätietoja Kiinaan. HMD:n mukaan kyseessä oli vahinko, jonka seurauksena ei ole mahdollista tunnistaa yksittäisiä henkilöitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt