WhatsAppin kilpailija sai ison päivityksen – yksi uudistus nostaa taatusti raivon

Julkaistu:

Pikaviestimet
Telegramin uudet tietosuojaa parantavat uudistukset voivat osin kääntyä itseään vastaan.
Pikaviestin WhatsAppin turvalliseksi vaihtoehdoksi profiloituva Telegram teki ison päivityyksen mobiilisovellukseensa. Jo jakeluun lähteneessä päivityksessä on mukana varsin erikoisiakin uudistuksia, kehittäjien virallinen blogi paljastaa.

Satojen miljoonien ihmisten käyttämä sovellus päästää nyt deletoimaan minkä tahansa käyttäjän lähettämän, mutta myös vastaanottaman viestin kaikissa yksityisissä chateissa. Telegramin mukaan viestit katoavat jälkiä jättämättä molemmilta osapuolilta. Toisin sanoen viestien poistosta ei siis tule ilmoitusta keskustelukumppanille.

Poistaa voi niin koko keskustelun kuin yksittäisiä kommenttejakin.

Jo lähetettyjä viestejä on voinut tähän asti perua vain lähettäjä ja enintään 48 tunnin ajan. Nyt myös vastaanotetun viestin voi perua, eikä mitään aikarajaa enää ole. Myös minkä tahansa yksityisen chatin voi tuhota kokonaan sekä omalta että keskustelukumppanin laitteelta parilla klikkauksella.


Tämä voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Voi esimerkiksi ajatella, että keskustelun kaikilla osapuolilla on oikeus omaan sisältöönsä. Tällä tavalla selitettynä esimerkiksi mahdollisuus keskustelujen poistoon voi aiheuttaa tietoturvavahinkoja, jos toinen osapuoli olisi halunnut keskustelun säilyvän.

Jatkossa ainoa varma tapa pitää kirjaa Telegram-keskustelujen muuttumattomuudesta on dokumentoida niitä jatkuvasti. Tämä tarkoittaa viestien kopioimista tai kuvakaappausten ottamista keskusteluista. Yksityisissä keskusteluissa otetuista kuvakaappauksista menee ilmoitus toiselle osapuolelle.

Myös viestien eteenpäin lähettämiseen on puututtu. Niitä ei enää voi jäljittää suoraan alkuperäisen lähettäjän tilille. Nyt edelleen lähetetyissä viesteissä on lähettäjäkentässä vain nimi, jota ei voi klikata.
Muutoksia tehtiin myös hakukentällä, joka helpottaa emojien, gif-animaatioiden ja asetusten löytämistä. Samoin esiteltiin toimintoja, jotka helpottavat Telegramin käyttöä näkemättä ruutua.

Telegramin kehitys perustuu ainakin osittain suoraan käyttäjäpalautteeseen, jota kehittäjät keräävät kyselyillä. Palvelu teetätti juuri käyttäjillään äänestyksen seuraavasta ominaisuudesta: videopuhelut, ryhmäpuhelut vai kansiot chateille.

Telegramiin liittyy myös ominaisuus, jota moni ei välttämättä tiedä: Käyttäjätunnus lakkaa olemasta, jos palvelua ei käytetä tiettyyn aikaan. Tätä voi säätää sovelluksen asetusvalikosta, mutta pisin mahdollinen aika on vuosi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt