5g-verkkoja alkaa valmistua – laitteet ja sovellukset vasta tulossa

Julkaistu:

5g-verkot
Asiantuntija uskoo, että laitteita tulee myyntiin vielä tämän vuoden aikana.
Ensimmäiset viidennen sukupolven matkapuhelinverkot on jo avattu Suomessakin, mutta varsinaisia kuluttajalaitteita ei vielä ole myynnissä.

Langattomaan tietoliikenteeseen erikoistunut akatemiaprofessori Matti Latva-aho Oulun yliopistosta uskoo, että 5g-laitteita tulee myyntiin tämän vuoden aikana.

Latva-ahon mukaan ensimmäisenä kuluttaja huomaa 5g-maailmassa, että kaikki mobiililaitteilla tehtävä lataaminen nopeutuu murto-osaan nykyisestä. Teräväpiirtokuvan lisäksi tarjolle voi tulla myös uudentyyppisiä tehokkaita silmikkonäyttöjä ja niin sanottua lisättyä todellisuutta.

– Jos ajatellaan viihdekäyttöä, niin esimerkiksi pelimaailma saattaisi olla ensimmäisenä hyötymässä tällaisesta.

Latva-ahon mukaan 5g:n täysimittaiseen hyödyntämiseen tarvitaan myös valtiovallan tukea. Monet 5g-sovellukset voisivat tuottaa alkuinvestoinnin jälkeen yhteiskunnalle merkittäviä säästöjä. Yksi tällainen sovellusala voisi olla etäyhteyden avulla toimiva terveydenhuolto.

– Terveyden ja hyvinvoinnin palvelut on yksi tärkeä alue, sanoo myös projektipäällikkö Marjo Uusi-Pantti Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Traficom osallistuu aktiivisesti 5g-palveluiden suunnitteluun, ja sen tavoitteena on tehdä Suomesta 5g-tekniikan kärkimaa. Tukemalla erilaisia kokeiluja Traficom auttaa toteuttamaan uusia palveluita yrityksille, julkishallintoon ja kuluttajille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt