Nokia-puhelimet joutuivat kohun keskelle – tällainen on valmistaja HMD Global

Nokia-puhelimia ei valmista Nokia, mutta taustalla on joukko entisiä nokialaisia.

Ensimmäinen HMD:n ”uusi” Nokia oli vuonna 2017 julkaistu Nokia 6.

21.3.2019 13:55

Kaupasta nykyään löytyvät Nokia-puhelimet ovat suomalaisia, mutta eivät välttämättä sillä tavalla, kuin moni ajattelee. Puhelimien taustalla on suomalainen HMD Global, joka hankki oikeuden käyttää Nokia-brändiä puhelimissaan.

HMD Global on parhaillaan keskellä tietosuojasotkua. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n kerrottua, että Nokia 7 Plus -puhelimet ovat lähettäneet käyttäjätietoja Kiinaan. HMD on myöntänyt asian ja nyt myös Suomen tietosuojavaltuutettu tutkii asiaa.

Lue lisää:

HMD syntyi Nokian entisen ja ensin Microsoftin hallussa olleen puhelinbisneksen raunioille vuonna 2016. HMD:n ensimmäinen toimitusjohtaja oli entinen nokialainen Arto Nummela. Nykyisin yhtiön toimitusjohtaja on ex-nokialainen Florian Seiche.

Yhtiön varatoimitusjohtajana toimii markkinoinnista vastaava entinen Nokia-konkari ja myös Roviota vetänyt Pekka Rantala.

Yhtiöllä on oikeus valmistaa puhelimia ja tabletteja Nokia-nimellä 10 vuoden lisenssillä. HMD ei ole toistaiseksi tarttunut tablettien valmistusoptioon.

Nokia osallistuu HMD:n puhelimien suunnitteluun ja Nokian hyväksyntä edellytetään, jotta puhelimet pääsevät markkinoille.

HMD:llä on ollut alusta alkaen kytkös itään, sillä puhelimet valmistaa Kiinassa taiwanilainen Foxconn. Foxconnin asemasta HMD:n takapiruna spekuloitiin HMD:n alkutaipaleella paljon, sillä yhtiön omistuspohja ei olut julkinen.

Ensimmäisen älypuhelimensa, Nokia 6:n, HMD julkaisi vuonna 2017. Sen jälkeen mallisto on täydentynyt paitsi uusilla älypuhelimilla, myös uusioversioilla Nokian vanhoista klassikoista, kuten 3310:sta.

Kaikesta huolimatta HMD:n puhelimet eivät ole näkyneet vahvasti suomalaisoperaattorien kuluttajamyynnissä.

Lisäksi HMD on pitkään keskittynyt lähinnä keski- ja alemman sarjan älypuhelimiin, joskin viime aikoina mediahuomio on keskittynyt Nokia 9 Pureview -lippulaivamalliin.

Viime keväänä HMD keräsi 100 miljoonan dollarin rahoituksen liiketoimintansa kasvattamiseen. Tilivuoden 2017 liikevaihto oli 1,8 miljardia euroa, ja tilikauden tappio oli 65 miljoonaa euroa. HMD on pysynyt tappiollisena koko toimintansa ajan, ja tilanne lienee edelleen samansuuntainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?