Janne Knuutinen kehittää poikkeuksellista puhelinta: Tällaista kytkintä ei kilpailijoilla ole

Julkaistu:

Älypuhelimet
Centinel phonessa on fyysinen tietosuojakytkin. Tai sellainen tulee, kunhan puhelin saadaan rakennettua.
Entisten nokialaisten voimalla pyörivä mobiiliteknologiayritys Zero Reception puuhaa uutta Android-älypuhelinta nimeltä Centinel phone. Tällä kertaa vetonaulana on yksityisyyden turvaaminen.

Ensimmäinen puhelin – kuuluvuuteen panostanut Certum Phone – kaatui jo alkumetreillä joukkorahoituksen epäonnistuttua viime vuonna. Sen hautaamisen yhteydessä firma kertoi jo kehittävänsä palautteen pohjalta uutta puhelinta.
Toimitusjohtaja Janne Knuutisen mukaan luvassa onkin jotain epätavallista.

– Siihen tulee yksityisyyskytkin. Se on ihan erillinen fyysinen kytkin puhelimen sivussa ja sillä pystyy ottamaan pois päältä esimerkiksi gps:n, mikrofonin, kameran, bluetoothin tai wlanin (wifi), Knuutinen hahmottaa.


Sinänsä esimerkiksi wifin tai gps:n voi kytkeä pois päältä asetusten kautta missä tahansa älypuhelimessa. Onko fyysinen kytkin siis lähinnä mainoskikka? Knuutisen mukaan ei ole, koska perinteinen tapa estää seuranta jättää ainakin teoreettisen mahdollisuuden siihen, että Google – jos ei kukaan muu – pystyy yhä keräämään käyttäjistä tietoa. Tästä todisti esimerkiksi taannoinen hämminki sijaintihistorian seurannasta.
– Kytkin tarkoittaa sitä, että komponenteilta otetaan virrat pois. Se on sama kuin lampun sammuttaisi, toimitusjohtaja vertaa.

Säteily alas

5g-verkkoja tukevan Centinelin toiseksi myyntivaltiksi on tulossa alhainen sähkömagneettinen säteily. Knuutinen viittaa tieteellisiin, joskin ristiriitaisiin havaintoihin, joiden mukaan säteily voi olla ihmisille vahingollista. 5g-verkkojen säteilystä jätettiin jopa äskettäin kansalaisaloite, joka kerää nimiä Suomessa.
– Otamme puhelimeen uuden applikaation, jolla pystytään vaikuttamaan puhelimen säteilyyn ja saamaan siitä reaaliaikaista tietoa.

Alkuperäistä ideaa kuuluvuudeltaan ylivoimaisesta puhelimesta ei ole myöskään hylätty. Janne Knuutisen mukaan säteilyn pitäminen alhaalla itse asiassa kulkee käsi kädessä hyvän kuuluvuuden kanssa – vaikka se kuulostaakin ristiriitaiselta.

Fyysiseen puhelimeen vielä matkaa

Zero Reception avasi puhelimelle verkkosivut tällä viikolla. Firma on ylipäätään pystyssä Certum Phonen kaaduttua lähinnä sen vuoksi, että mitään kovin kallista ei ehditty tehdä. Yritys ei pidä useita ihmisiä palkkalistoillaan, vaan tekee paljon yhteistyötä muiden alan yrittäjien kanssa. Seuraavaksi Centinelille haetaan palautetta potentiaalisilta asiakkailta ja sijoittajilta sillä ajatuksella, että puhelimen rahoitus saataisiin varmistettua syksyyn mennessä.

– Meillä on nyt paljon paremmat mahdollisuudet, koska tiedämme enemmän kuin ensimmäisellä kerralla, miten tätä kannattaa lähteä viemään eteenpäin.

Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi, että uudelle puhelimelle ei toistaiseksi harkita joukkorahoitusta. Knuutisen mukaan rahoitusta haetaan "keskeisiltä toimijoilta". Aiemmin hän väläytti mahdollisuutta kehittää puhelinta yhdessä teleoperaattorin kanssa, mutta näin ei ole toistaiseksi tehty.

Rahallisten panostusten pitäminen maltillisena tarkoittaa myös, että Centinel on toistaiseksi olemassa vain insinöörien ruudulla. Prototyypin valmistaminen on kallista lystiä.

Zero Receptionin Knuutinen ymmärtää, että epäilijöitä varmasti riittää Certum Phonen jälkeen.

– Suurin oppi aiemmasta projektista oli se, että puhelinpuolella pitää ihan selvästi erottua, jos haluaa pärjätä. Emme pysty suoraan kilpailemaan Huaweita tai Samsungia vastaan, vaan meidän pitää pyrkiä tuomaan sellaisia ominaisuuksia, joita ei näillä näkymin ole tulossa isojen valmistajien puhelimiin. Uskon yksityisyyden olevan ominaisuus, joka korostuu tulevaisuudessa ja joka myös kiinnostaa ihmisiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt