Google julkaisi Android Q:n betaversion – paljon uutta luvassa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Tällainen on tuleva Android Q – 8 tärkeää uudistusta

Androidin Q -versio on nyt beta-vaiheessa.

Julkaistu: 17.3.2019 16:00

Google julkaisi betaversion Android Q -käyttöjärjestelmästä. Vaikka järjestelmän lopullinen nimi on arvoitus, ominaisuuslista on jo nähtävillä.

Google laittoi mobiililaitteiden Android-käyttöjärjestelmän seuraavan version testiin harvoille älypuhelimille, muun muassa VentureBeat ja Android Police kertovat.

Vaikka tavallisten käyttäjien kannattaa testiversiota toistaiseksi välttää, Google listasi jo mitä kaikkea uusi Android 10 eli Q pitää sisällään. Käyttöjärjestelmän uutuuksiin kuuluvat muun muassa seuraavat ominaisuudet.

Fiksumpi akkuvahti käynnistää automaattisesti virransäästötilan päättelemällä sopivan hetken laitteen käyttötottumusten perusteella, ei siis esimerkiksi vain akun varaustilanteen perusteella.

Vähemmän keskeytyksiä, sillä Android Q estää sovelluksia huutelemasta turhia ja valtaamasta etusivua taustalla pyöriessään.

Nuuskiminen vähemmälle. Uusi Android rajoittaa pääsyä pysyviin laitteen tunnistetietoihin, kuten imei-koodiin ja sarjanumeroon. Käyttäjät voivat myös paremmin päättää, pääsevätkö sovellukset pääsevät käsiksi paikkatietoon millooin vain vai ainoastaan auki ollessaan. Google on tosin kompuroinut paikkatietojen kanssa aiemminkin.

Sovellukset taipuvat näytölle. Taittuvanäyttöiset puhelimet on myös huomioitu Android Q:ssa. Kehittäjien on helpompi esimerkiksi säätää, miten heidän sovelluksensa näkyvät taittuvalla näytöllä.

Vähemmän odottelua, sillä sovellusten pitäisi käynnistyä entistä nopeammin. Niiden pitäisi myös kuluttaa entistä vähemmän muistia.

Ruudun tallennussovellus. Jatkossa käyttöjärjestelmässä on mukana mahdollisuus ottaa video näytön tapahtumista. Aiemmin tämä on ollut mahdollista erillisillä

Kelluva asetusvalikko, joka mahdollistaa puhelimen asetusten muuttamisen suoraan sovelluksista käsin.

Valokuvien jälkikäsittely lisäämällä syvyysvaikutelmaa sumentamalla otosten taustaa. Kyse on muodikkaasta pitkälti bokeh-kuvaustehosteesta.

Käyttöjärjestelmän kehitys ei välttämättä heijastele sitä, mitä versioita ihmisillä on siitä puhelimessaan. Android 9 eli Pie on hiljalleen yleistymässä, ja suuressa osassa puhelimia on vielä vanhemmat 8 (Oreo)- tai 7 (Nougat) -versiot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?