Huawei käytti arkistokuvia P30 Pro -puhelimen kameran mainostamiseen - Mobiili - Ilta-Sanomat

Valokuvaajan huomio paljasti: Huawei jäi kiinni nolosta vilpistä uutuuspuhelimen mainoksessa

Huawein P30 Pro -puhelimella otetut valokuvat olivatkin kaikkea muuta.

13.3.2019 11:30

Kiinalaisvalmistaja Huawei on jälleen kerran jäänyt kiinni huijaamisesta mainonnassaan, muun muassa PC Magazine kertoo. Tällä kertaa huomion keskipisteessä on yhtiön Sina Weibo -palvelussa julkaisema mainos uudelle P30 Pro -puhelimelle ja etenkin sen zoomille. Kävi ilmi, että ainakin kolme yhdeksästä esimerkkikuvasta on muualta otettuja arkistokuvia.

Yhden kuvan ottaja, valokuvaaja Jake Olson, kertoi PCMagille, ettei Huawei ollut pyytänyt lupaa lasta ja ankkoja esittävän kuvansa käyttämiseen. Huawei tosin saattoi saada kuvan Getty Images -kuvapalvelun kautta.

Huawei antoi vilpistä epäsuoran vihjeen Sina Weibon viestissään. On verrattain epäuskottavaa, että tuliterällä puhelimella olisi jo päästy kuvaamaan purkautuvaa tulivuorta, jollaista yksi kuvista esittää.

Kuvien alakulmassa on totuudesta kertova teksti, mutta The Vergen mukaan tämä teksti ilmestyi kuviin vasta kohun synnyttyä. Sama teksti koristaa kaikkia yhdeksää kuvaa antaen vihjeen siitä, että kenties yksikään niistä ei ollut P30 Prolla otettu.

Huaweilla on historia samanlaisten temppujen toteuttajana. Vuonna 2016 Huawei markkinoi P9-puhelimensa kameraa järjestelmäkameralla otetuin kuvin. Viime vuonna Huawei toisti virheensä Egyptissä, joskin silloin mainoksessa vilahti asiasta kertova disclaimer.

Lue lisää:

Valmistaja ei ole yksin. Esimerkiksi Samsung jäi viime vuoden lopussa kiinni ulkopuolisen valokuvan käyttämisestä Galaxy A8 -puhelimensa kameran esittelemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?