Kansalaisaloite haluaa kieltää 5g-verkot: ”Olemme tulleet siihen pisteeseen...”

Kansalaisaloite kerää nimiä 5g-verkkojen kieltämiseksi lailla.

5g-verkkoja vastustetaan terveysperusteisiin vedoten.

11.3.2019 13:25

Maaliskuun alussa käynnistetty kansalaisaloite yrittää estää uuden sukupolven 5g-matkapuhelinverkot lailla. Syyksi esitetään sähkömagneettinen säteily, jonka katsotaan uhkaavan terveyttä.

– Olemme tulleet siihen pisteeseen langattomien verkkojen kehityksessä, että sekä niiden määrä että voimakkuus alkavat vaikuttaa kielteisesti ihmisten terveyteen, aloitteen vireillepanija Helena Ertz pohjustaa Kansalaisaloite.fi-palvelussa.

Huolet matkapuhelinten ja langattomien teknologioiden säteilystä ylipäätään ovat vuosikymmeniä vanhoja, ja tieteellisissä tutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia. Aloitteen mukaan 5g-tukiasemien tiheämpi sijoittelu tarkoittaa säteilymäärien kasvamista samalla, kun 5g-teknologian käyttämät taajuudet ovat jo sinänsä väitetysti terveydelle haitallisia. Uhkiksi mainitaan muun muassa lisääntynyt syöpäriski, perimävauriot ja heikentynyt muisti.

– Olemme Suomen kansalaisina hyvin huolestuneita itsemme ja tulevien sukupolvien terveydestä. On mielestämme lainvastaista ja väärin demokraattisessa ja sivistyneessä yhteiskunnassa vaarantaa kansalaisten terveyttä sähkömagneettisella säteilyllä, aloitteessa sanotaan.

Aloite oli sunnuntaihin mennessä kerännyt 1454 allekirjoitusta Kansalaisaloite.fi:ssä. Aloitteen on saatava vähintään 50 000 allekirjoitusta syyskuun alkuun mennessä päästäkseen eduskunnan käsittelyyn.

5g-verkot ovat etupäässä herättäneet huolta tietoturvan näkökulmasta. Etenkin kiinalaisen Huawein osallistuminen verkkojen rakennukseen on ollut tapetilla.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Tivi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?