Nokian Suri sivalsi Kiinaan nimiä mainitsematta: ”Kun kyse on verkkojen turvallisuudesta...”

Julkaistu:

Vakoilupelot
Suomalaisen verkkoyhtiön toimitusjohtaja kommentoi Huawein turvallisuutta puhumatta yhtiöstä kuitenkaan nimeltä.
Verkkolaiteyhtiö Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri otti kantaa voimakkaasti vellovaan kysymykseen uusien 5g-matkapuhelinverkkojen turvallisuudesta. Huolta on herättänyt etenkin kiinalaisen Huawein osallistuminen verkkojen rakennukseen. Erityisesti Yhdysvallat, mutta myös monet muut maat, pelkäävät Huawein vakoilevan verkossa liikkuvia tietoja Kiinan hallitukselle.

Suri puhui asiasta sunnuntaina Barcelonassa, ja asiasta uutisoivat muun muassa The Wall Street Journal (maksumuurin takana) sekä MyBroadband.

– Ihmiset kaikkialla esittävät oikeutettuja kysymyksiä siitä, miten parhaiten turvata kriittiset verkot, mitkä valmistajat ovat sopivia käyttää ja mitkä eivät ole, Suri totesi painottaen, että tilanne ei kuitenkaan uhkaa 5g-verkkojen aikataulua Euroopassa.

– Haluan vastata kommentteihin, joissa oletetaan, että jos tiettyjä toimittajia pidetään loitolla, Euroopan 5g-lanseeraus sakkaa ja hinta nousee. Suoraan sanottuna faktat eivät tue väitteitä, Suri jatkoi.

Toimitusjohtajan mukaan teollisuus luottaa lähitulevaisuudessa langattomiin yritysverkkoihin, joita Nokia ja Huawei tekevät. Näissä verkoissa liikkuvat kauppasalaisuudet, kuten lääkkeiden kaavat tai sähköautojen piirustukset, voivat turvattomissa verkoissa joutua vääriin käsiin.

Nokia ja Huawei kilpailevat suoraan samoista 5g-urakoista. Kiinalaisyhtiön valttina on usein ollut halpa hinta, mutta Suri varoitti tekemästä lyhytnäköisiä valintoja.

– Ollaksemme selviä: Halvempi ei ole aina parempi. Kun kyse on verkkojen turvallisuudesta, paremmalla on todella väliä.

Vaikka moni maa on Huaweista huolestunut, esimerkiksi Britanniassa yhtiö katsottiin äskettäin 5g-verkkoihin soveltuvaksi.
Suomalaisoperaattorit ovat toistaiseksi suhtautuneet Huaweihin rauhallisesti. Elisa kertoi tällä viikolla tuovansa myyntiin Huawein 5g-puhelimen sekä 5g-tukiaseman lähiaikoina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt