Facebook sulkee vakoilusovelluksensa – kerää jatkossa käyttäjien tietoja palkkioilla

Julkaistu:

Facebook
Onavo Protect on pian historiaa, Facebook kertoi TechCrunchille.
Facebookin vakoiluvälineeksi paljastunut vpn-sovellus Onavo Protect lopetetaan. Facebook kertoi TechCrunchille vetävänsä Onavon pois Android-laitteiden Google Play -kaupasta. Sovellus lakkaa lopulta toimimasta ja lopettaa välittömästi käyttäjätietojen keräämisen. Onavon vpn-toiminnallisuus pysyy jonkin aikaa, jotta käyttäjillä on aikaa löytää korvaava sovellus.

– Markkinatutkimus auttaa yrityksiä tekemään parempia tuotteita ihmisille. Keskitymme palkkiopohjaiseen markkinatutkimukseen, mikä tarkoittaa, että lopetamme Onavo-ohjelman, Facebook totesi TechCrunchille.

Onavo Protect antoi Facebookille mahdollisuuden kerätä ja analysoida käyttäjien verkkosurffailua myös Facebook-palvelun ulkopuolella. Apple pakotti Onavon ulos App Storesta, mutta se pysyi saatavilla Android-puhelimiin.
Onavon lopettamista ei tule automaattisesti pitää merkkinä siitä, että Facebook olisi muuttamassa tapojaan ja aloittamassa puhtaalta pöydältä, vaikka toimitusjohtaja Mark Zuckerberg taannoin niin vakuutteli:
On myös mahdollista, että Onavo VPN ei yksinkertaisesti enää palvele Facebookin tarpeita etenkin, jos erittäin huonomaineisen sovelluksen käyttäjämäärät ovat romahtaneet. TechCrunchin mukaan Facebook kuitenkin menettää Onavossa tehokkaan käyttäjätutkimustyökalun.

Hiljattain paljastui, että Facebook oli käyttänyt Onavon koodia osana Facebook Research -sovellusta. Tällä sovelluksella on kerätty tietoja jopa lapsista maksua vastaan. Monelle on myös saattanut jäädä hämäräksi, että tietojen kerääjänä on ollut Facebook.
Facebook sanoi lopettaneensa nyt uusien käyttäjien palkkaamisen Research-sovellukseen, mutta vanhat käyttäjät pidetään yhä mukana. Samalla Facebook sulkee muut ilman palkkioita tarjotut markkinatutkimusohjelmansa. Facebook keskittyy palkkio-ohjelmiin, joissa käyttäjät tietävät tarkalleen, millä tavalla he uhraavat tietosuojaansa rahaa vastaan.

Vaikka Onavo Protect olikin varsin kyseenalainen vpn-sovellus, se ei ole lajissaan ainoa. Lukuisat vpn-sovellukset uhkaavat käyttäjiä eri tavoin, joten valintaa tehdessä on syytä pitää kieli keskellä suuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt