Yhdysvallat varoittaa vakoilusta – Britannialta yllätysarvio Huaweista

Julkaistu:

Vakoilupelot
Britannia ei ole sulkemassa Huaweita 5g-verkkojen ulkopuolelle, Financial Times sai tietää.
Yhdysvaltain rajusti vastustama kiinalaisyhtiö Huawei ei herätä Britanniassa vastaavia vakoilupelkoja, Financial Times -sanomalehti kertoo.

USA:n hallitus uskoo Huawein harjoittavan televakoilua Kiinan hallituksen hyväksi ja on jopa suosittanut, että tavalliset kuluttajatkin välttäisivät yhtiön puhelimia.
USA on myös varoittanut vakoilun uhkasta, jos Huawei päästetään rakentamaan eri maiden seuraavan sukupolven niin kutsuttuja 5g-matkapuhelinverkkoja.

Financial Times kuitenkin kuuli nimettömiltä lähteiltään, että Britannian hallituksen kyberturvallisuuskeskus on katsonut Huawein käytön hallittavissa olevaksi riskiksi.

Britannia on Yhdysvaltain pitkäaikainen liittolainen, joten Huaweita puoltavaa linjausta voidaan pitää yllättävänä. Tosin Britanniakaan ei ilmeisesti suhtaudu kiinalaisyhtiöön täysin varauksetta, vaan lähinnä katsoo, että mahdollisia riskejä on mahdollista rajoittaa.

Linjausta pidetään isona iskuna Yhdysvaltain tavoitteille, ja Britannian näkemys voi rohkaista muitakin Euroopan maita käyttämään usein edulliseksi mainittua Huaweita verkoissaan.
Euroopan unionissa tosin valmistellaan esitystä, joka voisi sulkea Huawein tyystin täkäläisten 5g-urakoiden ulkopuolelle. Esitys on tiettävästi vielä täysin alkutekijöissään.
Suomessa teleoperaattorit ovat toistaiseksi suhtautuneet rauhallisesti Huaweihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt