Mobiili

Applen rangaistus Facebookille iski myös Instagramiin – ja sai Googlen sulkemaan seurantasovelluksensa

Julkaistu:

Facebook-skandaalit
Apple saattaa turvautua äärimmäisiin keinoihin Facebookin rankaisemiseksi.
Apple kurittaa Facebookia tuntuvasti sen Facebook Research -sovelluksesta, jolla kerätään mahdollisesti jopa erittäin yksityiskohtaista tietoa käyttäjistä. Facebook on maksanut jopa lapsille sovelluksen käytöstä, mutta ei enää tarjoa sitä iOS-käyttäjille.
Facebook ilmoitti pian vetävänsä Facebook Researchin Applen puhelimista. Softpedian ja The Guardianin mukaan todellisuudessa Apple potki Facebookin sovelluksen pihalle. Applen mukaan Facebook oli rikkonut iPhone-sovelluskehittäjien käyttäjäehtoja, sillä kuluttajilta tietoja keräävässä sovelluksessa oli käytetty hyväksi Applen myöntämää erityistä Enterprise Developer -sertifikaattia.

– Suunnittelimme Enterprise Developer Programin yksinomaan sovellusten sisäiseen jakeluun organisaatiossa. Facebook on käyttänyt jäsenyyttään jaellakseen tietoja keräävää sovellusta kuluttajille, mikä rikkoo selvästi heidän sopimustaan Applen kanssa, Apple perustelee.

Apple poisti Facebookin sertifikaatilta oikeudet, joten Facebook Research lakkasi toimimasta. Sertifikaatin poistaminen tuottaa Facebookille laajempiakin ongelmia, sillä ilman sitä myöskin Facebookin muiden sovellusten betatestiversiot lopettivat toimintansa Applen mobiililaitteissa, Softpedia huomauttaa. Tämä tarkoittaa Facebookin lisäksi esimerkiksi Instagramin testiversiota.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Guardianin mukaan on mahdollista, että Apple rankaisee Facebookia vieläkin ankarammin – kieltämällä Facebookin kokonaan App Store -sovelluskaupasta. Applen ja Facebookin välit tulehtuivat jo aikaisemmin toisen vastaavan sovelluksen, Onavo Protect - VPN Securityn takia. Myös tämä sai kenkää Applen kaupasta.

Myös Googlella käyttäjiä seuraava iPhone-sovellus

Samaan aikaan myös nettijätti Google on tehnyt omat johtopäätöksensä uusimmasta Facebook-skandaalista. Uutistoimisto Reutersin mukaan Googlen emoyhtiö Alphabet kertoi keskiviikkona kytkeneensä pois päältä iPhone-sovelluksen, jonka käytöstä on maksettu joillekin ihmisille heidän digitaalisten tapojensa tutkimiseksi.

– Screenwise Meter -iOS-sovellus ei olisi saanut toimia Applen yrityskehittäjäohjelman alaisuudessa – tämä oli virhe, ja pyydämme anteeksi, Google lausuu.

Softpedian mukaan Facebook Research -sovellus oli vielä keskiviikkona saatavissa Google Play -kaupasta. IS Digitoday ei löytänyt sovellusta, kun sitä haettiin tällä nimellä torstaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt