Mobiili

IPhonen FaceTime-aukko voi päästää salakuuntelemaan ja -katselemaan: Ota varmuuden vuoksi pois käytöstä

Julkaistu:

iPhone
Applen iPhone-puhelimista on paljastunut vika, jonka avulla FaceTime-toiminnon käyttäjiä voidaan vakoilla, vaikka nämä eivät edes vastaisi puheluun.
Applen iPhone-puhelimien ja iPad-tabletien iOS-käyttöjärjestelmästä on löytynyt vakava ohjelmistovirhe, minkä avulla FaceTime-videopuhelun käyttäjät pääsevät käyttämään toisten laitteiden kameraa ja mikrofonia, vaikka nämä eivät edes vastaisi puheluun. Tietoturva-aukosta kertoo muun muassa Bleeping Computer -verkkolehti.

Vika liittyi FaceTimen -ryhmäpuheluihin. Samalla kun puhelu oli yhdistynyt ja vastaanottajan puhelin soi, soittaja pystyi lisäämään valikon kautta itsensä ryhmäpuhelun osanottajaksi. Tämä käynnisti Facetime-puhelun heti, vaikka vastaanottaja ei ollut edes vastannut puheluun. Vastaanottaja ei myöskään pysty huomaamaan, että mikrofoni on jo toiminnassa, sillä puhelin soi edelleen ja odottaa avaamista.

Applen verkkosivujen perusteella yhtiö on omilla palvelimillaan ottanut FaceTime-puheluiden ryhmätoiminnot pois päältä estääkseen aukon käytön. Tämä on kuitenkin vain väliaikainen torjuntakeino, ja yhtiö on luvannut korjata vian ohjelmistopäivityksellä loppuviikon aikana.

Jos vastaanottaja painaa iPhonen ääni- tai virtanäppäintä, FaceTime ottaa käyttöön myös kameran, ja soittaja pystyy siis myös näkemään vastaanottajan iPhonen etukameran kuvaa, kertoo muun muassa Buzzfeed-verkkolehti. Lehden toimittaja Nicole Nguyen on julkaissut Twitterissä videon FaceTime-aukon toiminnasta.
Ilta-Sanomien kokeillessa hyväksikäyttöä se ei kuitenkaan toiminut. Joidenkin nettikommentoijien mukaan Applen toimi ei kuitenkaan ole täysin estänyt vian käyttämistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varmin keino estää vakoilu onkin ottaa FaceTime-toiminto kokonaan pois päältä iPhone-puhelimessa. FaceTime-asetus löytyy puhelimen asetusten päävalikosta ennen valikkosivun puoliväliä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt