Mobiili

Nettiselain lisäsi varoituksen perinteikkäästä lehdestä: "Harkitse tarkkaan, ennen kuin jatkat"

Julkaistu:

Valeuutiset
Edgen mobiiliversio otti käyttöön valeuutisvahdin ja seurauksena oli välittömästi kohu.
Microsoft alkoi tällä viikolla asentaa Edge-selaimensa mobiiliversioon oletuksena lisäosan, jonka tavoitteena on varoittaa käyttäjäänsä epäluotettavista uutislähteistä. Asiasta uutisoivat muun muassa The Guardian ja BBC. Pyrkimys on taistella internetissä rehottavaa valeuutisten ongelmaa vastaan.

Mutta kohu oli valmis, kun kyseinen lisäosa nimeltä NewsGuard luokitteli kuuluisan brittilehden Daily Mailin verkkosivut roskaluokkaan antaen niille vain ykkösen luotettavuudesta, kun maksimi on viisi.

Vaikka NewsGuard on nyt oletuksena mukana Edgen puhelinsovelluksessa, se ei toimi automaattisesti. Lisäosa pitää laittaa päälle asetuksista painamalla oikean alakulman kolmea pistettä ja valitsemalla Asetukset > Uutisten luokitus > Näytä luokitus osoiterivillä. Sen jälkeen Edge-selaimen käyttäjät näkevät Daily Mailin sivuille mentyään osoitekentässä punaisen kilpilogon, jota painamalla esiin tulee varoitus:

– Harkitse tarkkaan, ennen kuin jatkat: Tämä sivusto ei yleensä ole virheettömyyttä ja vastuullisuutta koskevien yleisten standardien mukainen.

Varoitus oli yhä nähtävissä torstaina iltapäivällä, kun sivua kokeiltiin IS Digitodayn toimituksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sensuurin siemen?

Sivustoista annetaan myös tarkempi kuvaus, josta NewsGuard käyttää kieli poskessa nimeä Ravitsemus-tunniste ruokapakkauksissa olevan tuoteselosteen mukaan. Daily Mailia syytetään muun muassa toistuvasta ahdistelusta ja yksityisyyden loukkauksista artikkeleissaan.

Daily Mail jakaa mielipiteitä, ja sen sisältöä voi kuvata ainakin sensaatiohakuiseksi ja viihteelliseksi. Toisaalta kyseessä on erittäin suurilevikkinen sanomalehti, joka alkoi ilmestyä jo vuonna 1896. Daily Mail itse on sitä mieltä, että Edgen luokitus on virhe, joka pitää korjata. Lehden mukaan asiasta keskustellaan NewsGuardin kanssa.
Edge-selaimen markkinaosuus on tietokoneetkin mukaan lukien erittäin pieni, mutta jotkut näkevät Microsoftin valinnassa sensuurin siemenen, jos uutissivuja aletaan liian kevein perustein luokitella epäluotettaviksi ja lisäosan käyttö yleistyy. Aiemmin vain yhdysvaltalaisia medioita arvottanut NewsGuard toisaalta korostaa toimivansa avoimesti ja kantavansa auliisti vastuun päätöksistään.

– Olemme täysin läpinäkyviä. Me emme ole algoritmi, NewsGuardin perustajiin lukeutuva Steve Brill totesi The Guardianille.

NewsGuard varoittaa samalla tavalla myös esimerkiksi oikeistolaisesta Breitbart.com-sivustosta, jota on toistuvasti syytetty valheellisista artikkeleista. Jos varoituskilpeä ei näy, mutta lukija pitää sivustoa epäluotettavana, kilpeä voi painaa ilmoituksen tekemiseksi NewsGuardille. On tosin epäselvää, johtaako ilmoituksen tekeminen vaikkapa suomalaisesta sivustosta tällä hetkellä vielä mihinkään toimenpiteisiin.

Uutisvahti ei ole oletuksena toiminnassa Edgen tietokoneversiossa.