Mobiili

Hyödyllinen uudistus Android-puhelimiin: Säästää akkua ja silmiäsi

Julkaistu:

Google
Androidin seuraava versio saattaa tarjota tumman tilan ja antaa lisää valtaa sovellusten urkinnan pitämiseksi aisoissa.
Googlen Android-käyttöjärjestelmän vasta kehitteillä olevasta Q-versiosta on vuotanut varhainen painos ja XDA Developers onnistui asentamaan sen Pixel 3 XL -puhelimeen. Asiasta uutisoi myös muun muassa BGR.

XDA:n testin perusteella Android on saamassa käyttöjärjestelmän laajuisen tumman tilan. Vuotaneessa Android-versiossa tumma tila löytyi näyttöasetuksista ja mahdollisti esimerkiksi asetusvalikon, aloitusnäytön ja pika-asetusten muuttamisen tummiksi. Lisäksi oli mahdollista valita, onko tumma tila päällä koko ajan, vai otetaanko se automaattisesti päälle kellonajan perusteella.

Tumma tila on omiaan säästämään puhelimen akkua, kunhan siinä on oled-tyyppinen näyttö. Perinteisemmissä lcd-näytöissä tumma tila ei niinkään säästä sähköä, mutta silmiä kylläkin.

Hyöty voi olla rajallinen, jos Googlen sovelluksia, kuten Youtubea tai Gmailia, ei voi pakottaa noudattamaan käyttöjärjestelmän tummaa tilaa – joskin Googlen sovelluksissa usein on jo oma tumma tila, jonka voi kytkeä päälle sovelluksen asetuksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo Android Pie esitteli tumman tilan, mutta XDA:n havaintojen perusteella luvassa on ilmeisesti entistä kattavampi toiminto.
Google on alkanut testata tummaa tilaa myös esimerkiksi Chrome-selaimessa. Mutta niin kauan kuin kyseessä on vasta kehitysversio, kuten Chromen tai Android Q:n tapauksessa, ei tumman tilan tai muidenkaan uusien toimintojen pääsemisestä lopulliseen versioon ole vielä varmuutta.
XDA bongasi raakile-Androidista muitakin uudistuksia, kuten entistä paremmat työkalut sovellusten lupien hallitsemiseksi. Käyttäjä saa uudenlaisen yleisnäkymän jokaisen sovelluksen pääsystä tämän tietoihin, ja sovelluksilta voi esimerkiksi kieltää yksittäisiä lupia, kuten paikkatiedon seurannan, silloin kun sovellus ei ole käytössä.

Epävarmempaa on, onko Androidiin tulossa työpöytätila, joka mahdollistaisi puhelimen näytön peilaamisen tietokoneen näytölle. Tästä on toistaiseksi olemassa vain hatara vihje, sillä Android Q:sta löytyi kehittäjätoiminto nimeltä force desktop mode, joka kuvauksen perusteella on kokeellinen toiminto ulkoisen näytön käyttämiseksi. XDA ei pystynyt testaamaan toimintoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt