Mobiili

Facebook ei lähde Samsung-puhelimesta millään – pitäisikö huolestua?

Julkaistu:

Facebook
Facebook-sovelluksesta on mahdoton päästä kokonaan eroon, Samsung-puhelimen omistaja valittaa.
Yhteisöpalvelu Facebookin sovellus ihmetyttää Samsung-puhelinten käyttäjiä, uutistoimisto Bloomberg kertoo. Facebook toimitetaan puhelimen mukana, eikä sitä voi kokonaan poistaa.

Asiaan törmäsi esimerkiksi yhdysvaltalainen valokuvaaja Nick Winke, joka osti Samsung Galaxy S8 -puhelimen vuonna 2017. Winke pystyi kytkemään sovelluksen pois päältä, mutta ei poistamaan sitä.

– Minua todella hämmentää, että jos haluan päästä kokonaan eroon Facebookista, se silti viime kädessä yhä pysyy puhelimessani, mikä herättää uusia kysymyksiä. Voivatko he yhä seurata tietojasi, sijaintiasi tai kaikkea muuta mitä teet, Winke pohtii.

Pelolle voi olla perusteet, sillä Facebook seuraa ihmisiä verkossa, vaikka nämä eivät ole edes sisäänkirjautuneita palveluun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Facebookin mukaan sovelluksen pois päältä kytketty versio toimii käytännössä kuin se olisi poistettu. Se ei jatka tietojen keräämistä tai lähettämistä Facebookille, edustaja vakuuttaa.

Facebook kieltäytyi kommentoimasta, miten moneen puhelinmalliin eri valmistajilta ja teleoperaattoreilta sovellusta esiasennetaan ja milloin se on kokonaan poistettavissa. Lisäksi Facebookin vakuuttelut eivät enää monelle kelpaa, koska yhtiö on pettänyt käyttäjiensä luottamuksen kerta toisensa jälkeen.
Samsung kertoi Ilta-Sanomat Digitodaylle, että asia koskee myös Suomessa myytäviä puhelimia:

– Facebook-sovellus on esiasennettuna Samsung-puhelimissa myös Suomessa. Sovelluksen voi poistaa käytöstä, jolloin se käytännössä lopettaa kokonaan toimintansa. Käytännössä ainoa asia, jota sovellus silloin tekee on, että se vie sen muutaman kilotavun tilaa puhelimen muistista.

Samsung kertoi Bloombergille, että Facebook on valmiina valituissa malleissa ja sen voi kytkeä pois päältä. Tämän jälkeen sovellus ei enää ole toiminnassa. Mutta viime kädessä puhelinta ostavan pitää ehkä kysyä myyjältä, onko siinä Facebook vai ei.

Facebookin toimintaan perehtynyt tietoturva-asiantuntija Jane Manchun Wong rauhoittelee ihmisiä Twitterissä toteamalla, että esiasennettu sovellus on pelkkä kuori siihen asti, kunnes käyttäjä haluaa ladata Facebookin.

– Samsung toimittaa puhelimissaan vain Facebookin tynkäversion. Se on periaatteessa toimimaton ja tyhjä kuori, joka pitää paikkaa, kunnes puhelin ottaa vastaan "oikean" Facebook-sovelluksen päivityksenä, hakkeri arvioi.
Puhelimiin jo tehtaalla asennetuissa sovelluksissa ei sinänsä ole mitään uutta. Allekirjoittanut huomasi omaa Samsung-puhelintaan penkomalla, että siinäkin on ollut Facebook valmiina, eikä sitä ole mahdollista kokonaan poistaa. Puhelin on vuosia vanha Samsung Galaxy J5.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Donald Trump peruu delegaationsa osallistumisen Maailman talousfoorumiin
   Taloussanomat
  3. Kotimatkalla ollut Aiia, 21, puhui siskonsa kanssa puhelimessa, kun hyökkääjä iski – vaihto-oppilaan surma kuohuttaa Australiassa
   Ulkomaat
  4. WSJ: Yhdysvallat harkitsee kiinalais­tuotteiden tuonti­tullien höllentämistä
   Taloussanomat
  5. Tunti sitten
  6. Natalie ja Kerry ottivat selfien ”Paholaisen ovilla” – järkyttyivät kuvaan tallentuneesta kalpeasta hahmosta
   Viihde
  7. Sukeltajien poikkeuksellinen kohtaaminen valtavan valkohain kanssa tallentui kuviin – asiantuntijat kiinnittivät huomiota yhteen seikkaan
   Ulkomaat
  8. 2 tuntia sitten
  9. Kuvat prinssi Philipin kolaripaikalta: Suurikokoinen Land Rover rysähti tielle kyljelleen, Kia päätyi keula edellä pöpelikköön
   Kuninkaalliset
  10. Rekkaa ohittamaan lähtenyt autoilija törmäsi kolmeen vastaantulijaan Huittisissa – yksi loukkaantui vakavasti, kaksi lievästi
   Kotimaa
  11. 4 tuntia sitten
  12. Poliisi pyytää tietoja kadonneesta Jerestä – viimeisin yhteys 21-vuotiaaseen saatu joulukuussa
   Kotimaa
  13. 82-vuotias Berlusconi tulee taas – ilmoitti asettuvansa ehdolle EU-vaaleissa: ”Euroopasta puuttuu syvällistä ajattelua”
   Ulkomaat
  14. IS-raati arvioi puoluejohtajien esiintymisen – näin he pärjäsivät: ”Ei viinejä kauppoihin, koska täällä vedetään lähinnä lärvejä”
   Kotimaa
  15. Näytä lisää