Mobiili

Netflixiltä karu temppu – maksaa Applelle satoja miljoonia

Julkaistu:

Netflix
Netflixin laskutusmuutos vie Applelta jopa satoja miljoonia dollareita vuodessa, Forbes laskee.
Hallitseva tv-ohjelmien ja elokuvien suoratoistopalvelu Netflix teki viime viikolla muutoksen, joka koskee Netflix-sovellusta Applen iOS-alustalla. Uudet käyttäjät eivät enää voi tehdä Netflix-tilausta sovelluksen sisällä, vaan tilaus pitää maksaa verkkosivun kautta.

Tarkoitus on saada enemmän rahaa Netflixille ja vähemmän Applelle. Apple on ottanut uusista tilauksista ensin 30 prosentin osuuden ja sitten 15 prosenttia, jos tilaus jatkuu yli vuoden.

Muutos koskee vain uusia käyttäjiä. Vanhat voivat maksaa yhä Applen kaupan sisällä. Netflix alkoi kokeilla käytäntöä jo elokuussa, mutta on nyt vakiinnuttanut sen.

Forbes-lehti laski, mitä Netflixin tempaus voi Applelle maksaa. Netflix on oletettavasti yksi iOS:n suurimpia tilauspohjaisia sovelluksia, ja lehti arvioi palvelun saavan alkaneena vuonna nelisen miljoonaa uutta iOS-käyttäjää. Apple voisi menettää 160 miljoonaa dollaria, ja summa nousisi 200 miljoonaan ensi vuonna ja 250 miljoonaan dollariin vuonna 2021, Forbes laskee arviossaan, jossa on tosin paljon muuttujia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällaisetkaan summat eivät kyllä Applen kassassa hurjasti tuntuisi. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna noin 265 miljardia dollaria.

Mutta erikseen on kysymys, rohkaiseeko Netflixin päätös muita sovelluskehittäjiä tekemään samoin. Lumipalloefektillä voisi jo olla tuntuvampi vaikutus Applen tulokseen. Forbes ei tosin usko, että muut kehittäjät ainakaan sankoin joukoin seuraavat Netflixiä. Maksamisen vaikeuttamisella on myös riskinsä, jos asiakkaat eivät lähde leikkiin mukaan.

Symbolisesti muutos on merkittävä Applelle, joka nojaa entistä enemmän juuri palvelumyyntiinsä, kun aiempi rahasampo iPhone yskii.
Netflixin temppu on osa laajempaa ilmiötä, jossa suuret yhtiöt kyseenalaistavat käyttöjärjestelmävalmistajien sovelluskauppojen kautta ostamisen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat