4 suurta muutosta – tällaisia ovat uudet puhelimet vuonna 2019

Ensi vuonna puhelimet muuttuvat enemmän kuin vuosiin.

31.12.2018 7:00

Vuodesta 2019 saattaa tulla vaihteeksi erittäin kiinnostava matkapuhelimien kehityksen kannalta. Muutaman viime vuoden tasapaksuutta matkapuhelininnovaatioiden alalla kuvaa se, että markkinoiden trendikkäin ominaisuus on ollut lovi iPhone X:n näytössä.

Vuosi ei ala tyhjältä pöydältä, sillä vihjeitä uuden tyylisistä laitteista on jo nähty. Samsung esitteli marraskuun alussa uutta taipuisaa puhelinta, joka julkaistaan varsinaisesti vasta ensi vuoden puolella.

Laitteen idea on, että se aukeaa kirjan tapaan, jolloin taskukokoisen puhelimen sisältä paljastuu tablet-laitteen kokoinen näyttö.

Samsungin markkinointijohtaja Justin Denison esitteli marraskuun alussa suojakuoriin peitettyä taipuisaa puhelinta pimennetyllä lavalla.

Esittelytilaisuudessa puhelin oli peitetty suojakuoriin, joten sen tarkka koko ja ulkomuoto ei ole tiedossa, mutta jotain Samsung sentään laitteesta kertoi sovelluskehittäjille.

Laitteen ulkokannella on 4,58 tuuman näyttö, jonka kuvasuhde on 21:9. Tämän perusteella puhelin on korkeampi kuin nykymallit, joiden näyttöjen kuvasuhde on yleensä 16:9 tai 18:9. Näytön resoluutio on 849×1960 pikseliä, eli tarkkuus on 420 dpi.

Taittamalla puhelin auki vihkon tapaan sen sisältä paljastuu suurempi 7,3-tuumainen näyttö, jonka resoluutio on 1536×2152, eli sekin on tarkkuudeltaan 420 dpi. Suuren näytön kuvasuhde on 4,2:3.

Myös kiinalaisen Huawein arvellaan kehittävän taipuisaa puhelinta, joka julkistettaisiin helmikuun lopussa Barcelonassa järjestettävillä telealan MWC -messuilla, kertoo muun muassa Digital Trends -verkkosivusto.

Myös kiinalainen Oppo saattaa julkaista taipuvan puhelimensa samoilla messuilla, kertoo Android Authority -verkkosivusto.

Liukupuhelinten paluu

Vieläkö muistat liukupuhelimet? Ne, joissa näyttö liukui sivuun paljastaen alta näppäimistön? Liukuvat näytöt ovat tulossa takaisin, mutta ei kuten ennen. Huawein omistama Honor-merkki julkisti jo lokakuun lopulla Honor Magic 2 -puhelimen, jossa näyttö ulottuu aivan puhelimen reunoihin asti, ilman iPhone X:n lovea. Jujuna on liukuva näyttö, joka tarvittaessa paljastaa altaan jopa kolme etukameraa.

Honor Magic 2 -puhelimen etuosa on pelkkää näyttöä, sillä kamerat liukuvat esiin näytön alta. Myös sormenjälkilukija on upotettu näyttöön.

Huawein lisäksi liukupuhelimia ovat jo kehittäneet myös kiinalaiset Oppo, Xiaomi ja Lenovo, kertoo Pocket-lint -verkkosivusto.

Liukupuhelinboomi saattaa kuitenkin jäädä tussahdukseksi, jos huhut Samsungin ja Huawein muista hankkeista pitävät paikkansa. The Vergen mukaan molemmat yhtiöt kehittävät puhelimia, joissa näyttöjen kulman lähellä on pyöreä reikä kameraa varten, joten mitään liukuvia osia ei tarvittaisi.

Toisaalta Samsungin väitetään onnistuneen sijoittamaan kameran myös suoraan näytön alle, mikä yksinkertaistaisi puhelimen muotoilua entisestään, kertoo muun muassa T3-sivusto. Uusi kameraratkaisu saatetaan esitellä Samsung Galaxy S10 -puhelimessa ehkä ensi vuoden alkupuolella.

Kameroita, kameroita, kameroita...

Huawei julkaisi vuonna 2018 jo kaksi kolmella takakameralla varustettua puhelinta, Samsung nokitti julkaisemalla puhelimen neljällä takakameralla. Lisää on luvassa. Nokia-nimisiä puhelimia kehittävän HMD Globalin on jo kuukausien ajan huhuttu valmistelevan puhelinta, jossa on takana jopa viisi kameraa.

Winfuture.de -verkkosivuston mukaan yhtiö on joutunut lykkäämään puhelimen julkaisua, koska kameran rakenteen monimutkaisuus on aiheuttanut ongelmia, eikä yhtiö ole ollut tyytyväinen laatuun. Uusi Nokia-huippumalli voi kuitenkin nähdä päivänvalon ensi vuoden alussa.

Kamerakisan voittaja saattaa kuitenkin yllättäen olla LG, joka on patentoinut jopa 16 kameran puhelimen, kertoo Gizmodo-verkkolehti. Ruudukon muotoon järjestetyt kameralinssit ottaisivat kuvia hieman eri näkökulmista, minkä ansiosta kuvissa saattaisi olla myös jonkinlaista 3d-vaikutelmaa. Koska 16 kameraa ottaisivat kuvia eri tarkennuksilla ja valotuksilla, voisi otosta niiden perusteella muokata vielä monin tavoin ennen lopullisen kuvan muodostamista digitaalisesti.

5g tulee Android-puhelimiin

Vuonna 2019 on luvassa yksi mobiilialan suurimmista muutoksista. Ensimmäiset 5g-verkot otetaan kaupalliseen käyttöön, eli luvassa on myös ensimmäisiä 5g-puhelimia. 5g-tekniikka tuo mobiililaitteisiin ainakin reaaliaikaiset yhteydet ja nopeat datalataukset, mutta tekniikan kaikkia mahdollisuuksia tuskin vielä osataan ennustaa.

Todennäköisesti yksi ensimmäisistä 5g-puhelimista on jo aiemmin mainittu Samsung Galaxy S10, joka saatetaan julkistaa helmikuun lopulla Barcelonassa mobiilialan MWC-tapahtumassa.

LG on suunnitellut julkaisevansa ensimmäisen 5g-puhelimensa Koreassa ja Yhdysvalloissa ensi toukokuussa. Uusimpien huhujen mukaan yhtiö ei kuitenkaan haluaisi jäädä Samsungin peränpitäjäksi, ja olisi sekin aikaistanut julkaisua MWC-messuille Barcelonaan, kertoo The Korea Herald -sanomalehti.

Mahdollista on, että myös Huawei julkaisee ensimmäisen oman 5g-puhelimensa Samsungin kanssa samana päivänä, sillä yhtiöt järjestävät julkistustilaisuutensa usein samana sunnuntaina ennen MWC-messujen virallista alkua. Venturebeat-lehden mukaan kyseessä olisi jo aiemmin mainittu taipuva malli, jonka suuremman näytön koko olisi kahdeksan tuumaa.

Myös OnePlus on kertonut julkistavansa ensi vuonna 5g-puhelimen.

Sen sijaan Apple ilmeisesti julkaisee ensimmäisen 5g-puhelimensa vasta 2020. Yhtiö käyttää Intelin prosessoreita, joiden on huhuttu kuumenevan ja kuluttavan liikaa akkua 5g-yhteydessä.

Jos tieto pitää paikkansa, ja Apple noudattaa normaalia julkistusaikatauluaan myös 5g-mallinsa kanssa, saattaa 5g-iPhone tulla kauppoihin vasta vuoden 2020 syksyllä.

On kuitenkin vaikeaa arvioida, onko viivyttelystä Applelle varsinaista haittaa. 5g-verkot ovat vielä harvinaisia, ja alkuun sekä verkot että laitteet eivät ehkä pysty täysin käyttämään hyväkseen verkon kaikkia ominaisuuksia.

Joka tapauksessa Applen viivästys antaisi Android-valmistajille yhden vuoden etumatkan oppia virheistään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?