Puhelinta voi nopeuttaa salaisesta valikosta – mutta ole varovainen

Android-puhelimen esittämiä animaatioita on mahdollista nopeuttaa tai poistaa kokonaan.

17.12.2018 7:00

Ärsyttävätkö Android-käyttöjärjestelmän animaatiot ja huomaatko joskus joutuvasi odottamaan, että ne loppuvat? Harva tietää, että animaatioita voi nopeuttaa tai jopa kokonaan kytkeä pois päältä.

Lifehackerin kertoma vinkki vaatii hitusen uskallusta, sillä animaatioille ei ole asetuksia Androidin perusvalikoissa. Sitä varten pitää kytkeä päälle Androidin kehittäjätila.

Tämä tapahtuu Androidin asetusvalikosta, jonka yleensä löytää esimerkiksi vetämällä aloitusnäytössä ylävalikko esiin ja painamalla hammasratasta. Sitten suunnista osoitteeseen Tietoja laitteesta (löytyy listan pohjalta) > Ohjelmiston tiedot. Täällä sinun tulee näpäyttää kohtaa Koontiversio 7 kertaa. Saat vahvistuksen, että kehittäjätila on otettu käyttöön.

Nyt palaa asetusten alkuvalikkoon. Asetusten alapäästä pitäisi löytyä uusi valikko nimeltä Sovelluskehittäjien asetukset. On tärkeää, että et tässä valikossa koske muihin asetuksiin, kuin tässä jutussa mainittuihin. Muuten voit aiheuttaa laitteelle tai sen sovelluksille virheitä.

Etsi kehittäjäasetuksista kolme animaatioihin liittyvää namiskaa. Ne ovat Ikkuna-animaation mittakaava, Siirtymäanimaation mittakaava ja Animaattorin kestoasteikko. Näitä kaikkia painamalla pääset valitsemaan niiden animaatiosuhteita. Asetus 0,5x nopeuttaa animaatioita, mutta voit myös poistaa animaatiot tyystin.

Näin peruutat kaiken

Kehittäjäasetukset on pidettävä päällä, jotta muutokset animaatioissa näkyvät. Muutokset nollaantuvat, kun painat kehittäjävalikon ylälaidasta sovelluskehittäjien asetukset pois päältä. Koko kehittäjätilan aktivoinnin voi myös peruuttaa, jotta kukaan ei pääse vahingossakaan muuttamaan puhelimesi tärkeämpiä asetuksia poskelleen. Tämäkin tosin tarkoittaa, että animaatiot palaavat ennalleen.

Kehittäjätilan voi peruuttaa kokonaan menemällä asetuksissa kohtaan Sovellukset ja etsimällä sovelluslistasta Asetukset-sovelluksen. Siellä tulee painaa Tallennustila-kohtaa ja sitten Poista tiedot -nappia. Puhelin varoittaa muun muassa asetusten pyyhinnästä, mutta allekirjoittaneen puhelimen asetukset pysyivät ennallaan lukuun ottamatta kehittäjävalikkoa, joka nyt loisti poissaolollaan. Myös Trendblog vakuuttaa omassa artikkelissaan, että tietojen tyhjennyksestä ei ole vaaraa.

Jotkut käyttäjät ovat kertoneet, että heillä tämä Asetusten pyyhintänappi on harmaana, eikä sitä voi käyttää. Silloin voi olla tyytyminen siihen, että kehittäjäasetukset on kytketty pois ainoastaan sen omassa valikossa olevalla liukukytkimellä.

Kehittäjätilaa ei kannata avata ensimmäisenä, jos puhelin osoittaa hidastumisen merkkejä. Ensin on syytä varmistaa esimerkiksi, ettei tallennustila ole loppumaisillaan. Turhat sovellukset poistamalla ja väliaikaistiedostot ajoittain putsaamalla puhelimeen voi saada lisää vauhtia.

Jutussa mainituissa asetuspoluissa ja -nimissä saattaa olla laitekohtaisia ja Android-versiosta riippuvia eroja.

Alla näet, mitä valikkopolkuja sinun on seurattava nopeuttaaksesi puhelinta. Kuvakaappaukset ovat Samsung-laitteesta.

Kehittäjätila laitetaan päälle näpyttämällä Koontiversio-kohtaa 7 kertaa.

Sovelluskehittäjän asetuksista löytyy kolme animaatioita säätelevää asetusta.

Voit nopeuttaa, hidastaa tai poistaa animaatioita.

Paina Poista tiedot -nappia päästäksesi kehittäjätilasta kokonaan eroon.

Varoituksesta huolimatta puhelimen asetukset pysyivät testilaitteessa ennallaan animaatioihin tehtyjä muutoksia lukuun ottamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?