USA:n korkein oikeus ottaa kantaa, onko Applen App Store laiton monopoli - Mobiili - Ilta-Sanomat

Apple joutui veitsi kurkulle – oikeus voi romuttaa 10 miljardin bisneksen

Julkaistu: 4.12.2018 15:12

Applen App Storen kohtaloa puidaan parhaillaan Yhdysvalloissa korkeimmassa oikeudessa.

Yhdysvaltojen korkein oikeus käsittelee parhaillaan tapausta, joka voi tuoda perusteellisen muutoksen Applen laitteisiin, kertoo verkkolehti The Verge. Ratkaisu voi muuttaa myös monen muun verkkokaupan toimintaa.

Apple on estänyt sovellusten lataamisen iPhone-puhelimiinsa ja iPad-tableteihinsa muulta kuin yhtiön omasta App Store -sovelluskaupasta. Ainoa tapa ladata muualta sovelluksia iPhone-puhelimiin on puhelimen suojauksen murtaminen eli ”jailbreikkaaminen”.

Apple vs. Robert Pepper -nimisessä oikeusjutussa ryhmä iPhone-ostajia syyttää Applen App Storen olevan lainvastainen monopoli, joka nostaa ladattavien sovellusten hintoja: Apple ottaa sovellusten hinnasta kuluttajahinnasta itselleen kolmasosan, mikä nostaa sovellusten hintoja verrattuna siihen, että ne ostettaisiin suoraan sovelluskehittäjiltä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhtiö puolustautuu sanomalla, ettei App Store ole laiton monopoli, ja sovellusten myyjiä ovat itse asiassa niiden kehittäjät, jotka ostavat Applelta sovelluksensa jakelun palveluna.

Applen toiminta on poikkeuksellista, sillä esimerkiksi Android-käyttäjät voivat ladata puhelimiinsa sovelluksia muualtakin kuin Android-käyttöjärjestelmän kehittäneen Googlen omasta Play-sovelluskaupasta. Esimerkiksi Samsungilla ja Amazonilla on omat sovelluskaupat ja huippuositun Fortniten tekijä Epic tarjoaa peliä Androidille vain omien sivujensa kautta.

Jo vuodesta 2011 alkunsa saanut oikeustapaus on useiden vaiheiden jälkeen päätynyt Yhdysvaltojen korkeimpaan oikeuteen, sillä eri oikeusasteissa ei ole saatu ratkaisua siitä, onko Pepperillä ja muilla joukkokanteen jäsenillä yleensä oikeutta haastaa Applea oikeuteen.

Applen mukaan iPhone-ostajien syyte uhkaa koko verkkokauppaa, joka tuottaa miljardeja dollareita yhdysvaltalaisille yrityksille. Apple yrittää saada syytteen jälleen kerran hylättyä, kertoo Reuters.

Applen tappiolla voisi olla kauaskantoisia seurauksia, The Verge arvioi, sillä se vaikuttaisi myös muihin verkkokauppaa koskeviin ratkaisuihin. Apple saattaa joutua maksamaan miljoonakorvauksia tai muuttamaan App Storen toimintamallia, mutta sama voisi päteä muihinkin vastaavalla tavalla toimiviin verkkokauppoihin.

Viime vuonna Apple tienasi sovelluskaupallaan tuloja 11 miljardia dollaria eli 9,7 miljardia euroa kertoo Forbes.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?