Ovatko kännykkäverkot vaarassa? USA epäilee, Suomella ei todisteita

Julkaistu:

Operaattorit
Yhdysvallat, Australia ja Uusi-Seelanti epäilevät Huawein verkkolaitteita Kiinan vakoiluvälineiksi. Epäilyjen tueksi ei ole Suomessa saatu todisteita.
Yhdysvallat käy yhä voimakkaampaa kampanjaa kiinalaista Huawei-teknologiayhtiötä vastaan, ja yrittää saada liittolaisensa luopumaan yhtiön laitteista ja järjestelmistä, kertoo sanomalehti The Wall Street Journal.

Yhdysvallat epäilee, että kiinalaisyhtiö voi laitteidensa kautta vakoilla tai estää verkkoliikennettä, jos Kiinan viranomaiset niin haluavat. Lehden mukaan Yhdysvallat on erityisen huolissaan valtioista, joissa Yhdysvalloilla on tukikohtia, sillä tiedusteluviranomaiset pelkäävät sotilassalaisuuksien vuotavan verkkovakoilun kautta.

Tähän mennessä Yhdysvaltojen lisäksi Huawein laitteita on kielletty Australiassa ja viimeksi tällä viikolla Uudessa-Seelannissa. Maan tiedusteluviranomaiset kielsivät esittivät perusteluiksi ”merkittävät riskit kansalliselle turvallisuudelle”.
Huawei on kiistänyt väitteet. Sen mukaan Uuden-Seelannin viranomaiset eivät ole esittäneet todisteita väärinkäytöksistä, ja yhtiö haluaa päästä keskustelemaan asiasta maan hallituksen kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Huawei on maailman suurimpia verkkolaitevalmistaja, ja sen laitteita on käytössä myös suomalaisilla operaattoreilla. Ilta-Sanomat Digitoday lähestyi suomalaisoperaattoreilta asialla jo keväällä. Silloin nämä eivät katsoneet tarpeelliseksi ryhtyä toimiin.

Todisteet puuttuvat

Suomen operaattorit sanovat olevansa perillä vakoiluepäilyistä, mutta todisteet puuttuvat.

– Me olemme kysyneet ja selvittäneet tätä asiaa moneltakin kantilta, mutta emme ole mistään saaneet todisteita, että jotain tällaista olisi tapahtumassa, kertoo Elisan osastopäällikkö Eetu Prieur.

Elisa käyttää Nokian ja Ericssonin lisäksi Huawein laitteita. Huawein laitteilla on Prieurin mukaan rakennettu langatonta radioverkkoa, mutta niitä ei ole käytetty kriittisemmän core-verkon puolella.

– Lisäksi Elisa operoi näitä verkkojaan itse, joten tämä voi olla hyvin eri tilanne kuin mistä Yhdysvallat on huolestunut, Prieur sanoo.

 

Meillä on tarkka tieto siitä, mihin liikenne meidän tukiasemilta menee.

– Meillä on tarkka tieto siitä, mihin liikenne meidän tukiasemilta menee.

Wall Street Journalin mukaan Yhdysvallat on ollut huolissaan varsinkin tulevista 5g-verkoista, joita operaattorit ovat vasta rakentamassa. Uusi Seelanti kielsi yhdeltä operaattoreistaan 5g-verkkolaitteiden hankinnan Huaweilta.

– 5g:n tietoturvaan on kiinnitetty paljon huomiota, jotta se olisi korkeammalla tasolla kuin aiemmissa verkoissa. En tunnista tässä uutta uhkaa, Prieur sanoo.

Myös Telialla ja DNA:lla on käytössään Huawein tukiasemia yhteisverkossaan Itä- ja Pohjois-Suomessa. Myöskään nämä eivät ole havainneet mitään merkkejä mistään epätavallisesta toiminnasta Huawein laitteissa.

– Huawein laitteita on käytössä laajasti ympäri Eurooppaa ja maailmaa, ja ymmärtääkseni kukaan ei ole löytänyt merkkejä vakoilusta, kertoo tekninen johtaja Tommy Olenius DNA:lta.

”Viisi silmää” tutkii Huaweita

Yhdysvallat ei ole julkisesti esittänyt konkreettisia todisteita vakoiluväitteilleen. Tosin voi olla, että Yhdysvallat kertoo todisteensa vain kumppaneilleen. Australia ja Uusi-Seelanti kuuluvat Yhdysvaltojen ohella niin sanottuun Five Eyes -tiedusteluliittoumaan, jonka jäseniä ovat myös Britannia ja Kanada.

Britanniassa Huawein tekniikkaa on käyty läpi erityisessä tutkimuskeskuksessa yhdessä maan tiedusteluviranomaisten ja Huawein kanssa, kertoo BBC. Myös Kanada on jo aloittanut omat selvityksensä, kertoo The Globe and Mail -sanomalehti.

Britannian tutkimuksissa ei ole löytynyt piilotettuja takaovia, vaikka joitakin tietoturvariskejä on paljastunut.

BBC:n mukaan Britannian hallitus lähetti lokakuussa operaattoreille varoituksen, jonka mukaan verkkotekniikan tarkastukset saattavat johtaa sääntöjen muutoksiin, jotka voivat vaikuttaa yhtiöiden hankintoihin.

Viestintävirasto ei voi kieltää

Suomessa viestintäverkkojen turvallisuutta valvova Viestintävirasto ei ole saanut mitään tarkempia yksityiskohtia epäilyistä Huaweita kohtaan.

– Meillä on mahdollisuus antaa päätös esimerkiksi irrottaa jokin tietty laite tai palvelu verkosta, mutta tämmöisen päätöksen antaminen vaatisi riittävän luotettavia tietoja, kertoo turvallisuussäätelyn päällikkö Jukka-Pekka Juutinen Viestintävirastosta.

– Suomessa tällaista tietoa ei ole saatu.

Viestintävirasto kerää tietoja mahdollisista uhista kansainvälisen yhteistyön kautta sekä seuraamalla mediaa ja muita alan julkaisuja. Lisäksi virasto saa vinkkejä tietoturva-aukoista niin sanotuilta valkohattuhakkereilta.

Viestintävirasto ei voi kieltää käyttämästä jonkin laitevalmistajan verkkolaitteita. Juutisen mukaan operaattoreilla on kuitenkin mahdollisuus ja velvollisuuskin puuttua itse nopeasti tilanteeseen, jos jotain epäilyttävää verkoissa ilmenee.

– Laissa teleyrityksillä on velvoite irrottaa laite verkosta, jos se aiheuttaa haittaa palvelulle tai henkilölle, Juutinen kertoo.

Operaattoreille Huawein kieltäminen olisi ikävää senkin takia, että se saattaisi näkyä verkkolaitteiden hintojen nousuna.

– Huawei on käytännössä [Nokian ja Ericssonin ohella] kolmas iso toimija markkinassa, ja se on tuonut markkinaan lisää tervettä kilpailua, sanoo Olenius DNA:lta.

– Mutta jos jossain käy ilmi jotain konkreettista, niin kuuntelemme viranomaisia.