Huoltoliike veloittaa puhelimen huollosta 30 euroa – tämän voit tehdä myös itse

Julkaistu:

Digivinkit
Suomalainen huoltoyhtiö keksi myydä kännykän määräaikaishuoltoa. Mutta jotakin voit tehdä myös itse.
Älypuhelimen määräaikaishuolto on huoltoyhtiö iHelpin kehittämä palvelu, jossa puhelimesta puhdistetaan kaiuttimet, mikrofoni, kameran linssit ja latausliitin. Lisäksi puhelimeen saa panssarilasin näytön turvaksi.

Allekirjoittanut ei ole kuitenkaan koskaan kohdannut puhelimissaan ongelmia kaiuttimien, mikrofonien, kameroiden tai latausliittimien kanssa, vaikka niitä ei ole kertaakaan tullut edes puhdistettua. Jopa näytöt ovat säästyneet vaurioilta. Nykyisellä laitteella on ikää runsaat pari vuotta.

Yritetäänkö tässä tunkea olemattomaan markkinarakoon?

– Puhelin on mukana muun muassa kokkauksessa reseptejä katsottaessa, taskussa, jossa on nöyhtää ja laukussa tavaroineen ja likoineen – nämä ovat yleisimpiä syitä, jotka aiheuttavat lian kertymistä puhelimen osiin. Esimerkiksi akkulaturi tai kuulokepistoke työntää kertyneen lian liittimen pohjalle, ja kosteuden vaikutuksesta lika muuttuu kiinteäksi massaksi, joka ei paineilmalla sieltä irtoa, perustelee palvelua iHelpin asiakaspalvelu- ja varaosapäällikkö Mikko Koskimäki.

Koskimäki huomauttaa myös esimerkiksi kaiuttimia päällystävästä verkkokankaasta, joka menee likaantuessaan tukkoon. Pelkkä pyyhkiminen ei välttämättä riitä puhdistukseen. Hänen mukaansa ihmisiä on mennyt näistä syistä takuuhuoltoon, vaikka takuu ei niitä kata. Seurauksena on ollut suuria kustannuksia, kun puhelin on avattu kauttaaltaan.

Tämän voit tehdä itse

Puhelinta voi huoltaa myös itse. Ennen puhdistusta sammuta puhelin ja ota siitä akku irti, jos mahdollista. Näin ehkäiset esimerkiksi oikosulkuja, jotka voivat vahingoittaa puhelinta pysyvästi.

Korvakaiutinta ja mikrofonia voi puhdistaa vanhalla sähköhammasharjalla tai perinteisellä hammasharjalla. Näihin käy myös puinen hammastikku. Jos käytät puhdistusainetta, sen tulee olla nopeasti haihtuvaa ja elektroniikalle sopivaa.

– On myös tärkeää tiedostaa, että väärin käytettynä liuottimet ovat terveydelle haitallisia ja suhteellisen kalliita, jonka vuoksi kotikorjaukselle voi hinta nousta reilustikin, Koskimäki arvioi.
Jotkut osat Mikko Koskimäki suosittaa jättämään suosiolla rauhaan, jos vähänkin epäröi.

– Laturipäähän ja kuulokeliittimeen emme missään nimessä kannusta kajoamaan tietämättä, mitä on tekemässä. Ne sisältävät osia, jotka helposti vaikuttavat puhelimen jatkuvaan toimintaan pysyvästi rikkoutuessaan. Kotona tehdessä isoin riski muodostuu siitä, että ei ymmärrä puhelimen anatomiaa (mihin koskea, mihin ei), Koskimäki korostaa.

Mitä tulee panssarilasin tarpeellisuuteen, iHelpin mukaan se suojaa alla olevaa näyttöä menemällä rikki osuman kohdatessaan ja iskua laajalle hajottaen. Samalla sen luvataan parantavan näytön pintajännitystä ja siten sen kestävyyttä. IHelp lupaa, että panssarilasi ei vaikuta puhelimen käytettävyyteen tai ulkonäköön.

Kännykän fyysinen hoito auttaa vain tiettyyn pisteeseen saakka. Yleinen ongelma vanhoissa puhelimissa on niiden hidastelu ja tahmeus, mikä voi johtua esimerkiksi ohjelmallisista jumeista tai tallennustilan hupenemisesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt