Viestintävirasto: Mobiilinetti toimii parhaiten yöllä, huonoiten illalla - Mobiili - Ilta-Sanomat

Tiedätkö, milloin on paras hetki käyttää kännykkäverkkoa?

Jos olet yökyöpeli, Viestintävirastolla on sinulle iloisia uutisia.

12.11.2018 7:00

Mobiiliverkon käyttökokemus vaihtelee rajusti päivän aikana, ja teleoperaattoritkin ilmoittavat odotettavissa olevat liittymänopeudet vain suuntaa antavasti. Viestintävirasto antaa neuvon, milloin videoista ja muista netin sisällöistä on helpointa nauttia.

Paras aika käyttää mobiilinettiä on verkon kuormituksen valossa noin klo 4–5 yöllä, jolloin keskimääräinen nopeus yltää noin 45 megabittiin sekunnissa. Nopeudet ovat kaiken kaikkiaan parempia myöhäisinä aikoina ja lähtevät nousuun klo 22:n jälkeen ja kääntyvät selvempään laskuun vasta klo 6:n jälkeen.

Nopeudet laskevat iltaa kohti, joskin lasku tasaantuu hetkellisesti lounasaikana klo 11–13. Huonoin hetki käyttää mobiilinettiä on klo 20, jolloin keskimääräinen sekuntinopeus liikkuu noin 22–23 megabitin välillä.

Mittaukset tehtiin VTT:n Mobiilimittari-sovelluksella heinäkuun 2017 ja heinäkuun 2018 välillä. Todellisuudessa koetut nopeudet voivat sovelluksen mukaan olla selvästi keskiarvoa paremmat tai huonommat.

Samanhetkisten käyttäjien määrä on kuitenkin vain yksi muuttuja mobiiliyhteyden nopeutta mitatessa. Myös esimerkiksi oma puhelin, liittymä, etäisyys tukiasemasta ja käytetty verkkopalvelu vaikuttavat kaikki omalta osaltaan. Joskus mikään ei pelasta tökkimiseltä.

– Voit omistaa viimeisimmän älypuhelimen, rajoittamattoman tiedonsiirtonopeuden ja olla tukiaseman vieressä, mutta jos samalla alueella on festarit, eivät nopeudet ja sitä kautta palveluiden käyttö aina parane, koska kapasiteettia ei ole normaalia enempää, Viestintäviraston asiantuntija Marja Heinonen kirjoittaa.

Omaa tilannettaan voi tutkia osoitteessa Tökkiikönetti.fi, mistä löytyy myös linkki mainittuun Mobiilimittari-sovellukseen. Viestintäviraston Monitori-palvelussa voit katsella muiden käyttäjien mittaamia nopeuksia alueellasi.

Yksi apu varsinkin kotona voi olla siirtyminen mobiiliverkosta wifi-yhteyden varaan. Tosin myös wifin nopeuteen vaikuttaa esimerkiksi se, ketkä muut kodissa käyttävät yhteyttä samaan aikaan ja kuinka kaukana olet tukiasemasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?