Helppo keino: Näin estät Applea hidastamasta iPhoneasi - Mobiili - Ilta-Sanomat

Helppo keino: Näin estät Applea hidastamasta iPhoneasi

Julkaistu: 6.11.2018 10:54

Apple käyttää myös uusissa iPhone-puhelimissaan kiistanalaista tekniikkaa, josta se on saanut jo miljoonasakot.

Apple sai viime vuoden lopulla maineelleen ikävän kolhun, kun se joutui tunnustamaan hidastavansa tarkoituksella vanhojen iPhone-mallien toimintaa. Yhtiö pahoitteli, ja kertoi, että hidastamisen tarkoituksena oli estää heikentyneestä akusta johtuva puhelimen yllättävä sammuminen.

Yhtiötä vastaan on nostettu useita oikeuskanteita, ja esimerkiksi Italian kilpailuviranomaiset ovat määränneet Applelle 10 miljoonan sakot. Viranomaisten mukaan Applen tarkoituksena oli vaivihkaa puhelimen ohjelmistoon tehdyllä muutoksella saada vanhojen iPhone-puhelimien käyttäjät nopeammin vaihtamaan uuteen malliin.

Apple on pahoitellut tekoaan, ja alentanut akun vaihdon hintaa sekä muuttanut puhelimen asetuksia siten, että käyttäjät pystyvät itse kytkemään ominaisuuden pois päältä. Applen termein ”huipputehon käytön dynaaminen hallinta” koski aluksi iPhone 6-, iPhone 7- ja iPhone SE -malleja, mutta yhtiö kertoo tukisivuillaan, että iOS-käyttöjärjestelmän 12.1-päivityksestä lähtien se on myös viime vuonna julkaistuissa iPhone 8- sekä iPhone X -puhelimissa.

Jos puhelimesi on sammunut yllättäen vähäisen virran takia, on iPhonen ohjelmisto saattanut sen jälkeen kytkeä päälle niin sanotun suorituskyvyn hallinnan, joka hidastaa puhelimen toimintaa, kun akun lataus on vähissä.

Ratkaisu löytyy iPhonen asetuksista, neuvoo The Next Web -verkkolehti.

1. Mene ensin asetusten päävalikosta löytyvään kohtaan ”Akku”.

2. Tämän jälkeen valitse kohta ”Akun kunto”.

3. Tältä sivulta näet arvion akkusi kunnosta, eli kuinka suuren latauksen puhelimen akku pystyy varaamaan alkuperäiseen tehoon verrattuna.

Sivulta löytyy myös väliotsikko ”Huipputehovalmius”. Jos suorituskyvyn hallinta on puhelimessa päällä, sen alta löytyy pienen tekstin lopusta sininen linkki ”Poista käytöstä”. Klikkaa linkkiä, ja pääset estämään puhelinta hidastavan toiminnon.

Jos ”Poista käytöstä” -vaihtoehtoa ei ole, puhelimesi toimii jo normaalisti.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että huipputehon rajoittaminen akun ollessa vähissä voi olla ihan tarpeellinenkin ominaisuus. Puhelimen yllättävä sammuminen juuri, kun sitä eniten tarvitsisi, on ikävä kokemus. Tehojen rajoittamisen ansiosta akku voi kestää ainakin hieman pidempään – ainakin niin pitkään, että ehtii lähettämään kaverille viimeisen ”Akku vähissä” -viestin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?