Tuomio ja sakot: Apple ja Samsung hidastivat tahallaan puhelimiaan – haluavat käyttäjien ostavan uuden - Mobiili - Ilta-Sanomat

Tuomio ja sakot: Apple ja Samsung hidastivat tahallaan puhelimiaan – haluavat käyttäjien ostavan uuden

Applen ja Samsungin todettiin syyllistyneen puhelinten hidastamiseen kannustaakseen ostajia vaihtamaan uudempaan malliin.

Oikeus päätti Applen ja Samsungin aiheuttaneet ohjelmistopäivityksillä käyttäjien puhelimiin vakavia vikoja, vauhdittaen uusien puhelimien hankintaa.

27.10.2018 7:00

Italian kilpailuviranomainen lätkäisi Applelle 10 miljoonan euron ja Samsungille 5 miljoonan euron sakon puhelintensa suunnitellusta poistamisesta markkinoilta niitä hidastavilla ohjelmistopäivityksillä. Asiasta kirjoittavat muun muassa The Guardian ja The Verge. Kilpailuviranomainen myös julkaisi päätöksensä verkossa.

Tutkimuksessa havaittiin joidenkin päivitysten huonontaneen älypuhelinten toimintaa aiheuttaen "vakavia vikoja ja huomattavaa suorituskyvyn alenemista siten kiihdyttäen puhelinten vaihtoa". Applen ja Samsungin katsottiin syyllistyneen epärehelliseen kaupalliseen toimintaan. Yhtiöt eivät viranomaisten mielestä antaneet kuluttajille riittävästi tietoa ohjelmistopäivitysten seurauksista.

Tehoa vaativia päivityksiä

Päätöksen mukaan Samsung kannusti Galaxy Note 4 -puhelinten omistajia asentamaan uudemmalle Note 7:lle tarkoitettu Android 6.0 Marshmallow kertomatta heille, että päivitys voi aiheuttaa vakavia vikoja rasittamalla puhelimen laitteistoa entistä enemmän.

Samsungin puhelimiin julkaisemia päivityksiä ei ole aiemmin tällä tavalla kyseenalaistettu. Yhtiö kiistää viranomaisen johtopäätökset ja sanoo valittavansa päätöksestä.

Applen osalta kyse on iPhone 6 -mallistosta, joiden omistajia kehotettiin asentamaan uudelle iPhone 7:lle optimoitu iOS 10 -käyttöjärjestelmä. Sen myötä kasvanut virrankulutus aiheutti puhelinten äkillisiä sammumisia, joita Apple korjasi julkaisemalla perään päivityksen, joka hidasti puhelinten toimintaa vanhojen akkujen suojelemiseksi yllättäviltä sammumisilta.

Seurauksena oli kansainvälinen raivoaalto Applea vastaan. Yhtiö julkaisi lopulta toisen päivityksen, jolla käyttäjät saavat itse valita joko hidastuksen tai sulkeutumisriskin. Apple myös alensi akkujen vaihdon hintaa.

Applelle lisäsakot

Applen sakot ovat Samsungia isommat, koska Applen katsottiin myös jättäneen kertomatta asiakkaille selvästi litiumioniakkujen oleellisista piirteistä, kuten odotetusta eliniästä ja akkujen ylläpidosta.

Molempia yhtiöitä vaaditaan julkaisemaan päätös omilla Italian-verkkosivuillaan.

Vaikka Applen tapaus oli entuudestaan tiedossa, Italian-päätös on tiettävästi ensimmäinen päätös laatuaan älypuhelinvalmistajia vastaan. Samanlainen tutkinta on käynnissä Ranskassa. Hidastus kirvoitti Applea vastaan myös ryhmäkanteen, jonka käsittely Yhdysvalloissa on vielä kesken.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?