Mobiili

Toimittaja vaihtoi puhelimen näppäimistön – pähkäilyä ja pelkäämistä seurasi

Julkaistu:

Digivinkit
Microsoftin SwiftKey-näppäimistö ei ole hullumpi tapa kirjoittaa puhelimella – vaikka kieltäytyisit paljastamasta salojasi.
Microsoft tarjoaa Android- ja myös iOS-laitteisiin taannoin ostamaansa SwiftKey Keyboard -näppäimistösovellusta. Ilmainen sovellus vei testatussa Android-puhelimessa noin 75 megatavua tilaa.

SwiftKey on ensimmäinen näppäimistösovellus, jota allekirjoittanut on kokeillut. Samsung-puhelimen oletusnäppäimistöön tottuneelle kirjoitusvirheitä tuppasi tulemaan ainakin aluksi tavallista enemmän. Tilannetta auttoi näppäimistön turhan pienen oletuskoon muuttaminen isommaksi. Automaattinen virheenkorjaus näytti myös toimivan melko hyvin ja se osasi yleensä arvata, mitä sanaa oltiin hakemassa.

Pienen säädön jälkeen peruskirjoittaminen sujui siis verrattain jouhevasti. Tekstin poistaminen käsipelillä oli perusnäppäimistöä helpompaa. Siinä missä Androidin tavallisessa näppäimistössä sanojen tai pidempien rimpsujen poistaminen askelpalauttimella on jokseenkin epätarkkaa, SwiftKeyssä on mahdollista poistaa esimerkiksi yksi sana nopeasti pitämällä askelpalautin hetken pohjassa. Kun painallusta jatkaa, SwiftKey poistaa lisää sanoja yhä kiihtyvämpään tahtiin.

Lue myös: Eloa Android-puhelimeen: Näin lisäät valokuvat yhteystietoihin

SwiftKey tukee myös pyyhkäisykirjoittamista, missä sormea liikutetaan kiinni näppäimistössä kirjaimesta toiseen. Se ei sinänsä ole suinkaan uusi toiminto mobiililaitteiden näppäimistöissä, mutta testaajalla ei sellaisesta kirjoittamisesta ollut aiempaa kokemusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alussa sormet haparoivat, ja vääriä sanoja ilmestyi ruudulle tiuhaan. Mutta parin minuutin harjoittelun jälkeen pyyhkäisykirjoittaminen alkoi miellyttää ja oli – onnistuessaan – perinteistä näpyttelyä nopeampaa.

Haluatko antaa tekstiviestisi Microsoftille?

Sovellus pyysi ensikäynnistyksen yhteydessä kirjautumaan betaohjelmaan, jotta sovellus voisi muun muassa oppia kirjoitustyylini tekstiviestejä ja muuta kirjoittamaani sisältöä lukemalla. Ajatus siitä, että Microsoft lukisi henkilökohtaiset tekstini puistatti, joten valitsin "ei nyt". Heti sen jälkeen sovellus yritti saada uudestaan luvan tekstiviestieni lukemiseen. En edelleenkään sitä sallinut.

Häirintä ei loppunut tähän, vaan sovellus lähetti myöhemmin ilmoituksia, joissa pyydettiin uudestaan kirjautumaan betaohjelmaan.

Tekstiviestien utelu jätti huonon ensimaun, vaikka tarkoitukseksi ilmoitetaan käyttökokemuksen parantaminen. Testaajan tapauksessa utelua lisäsi se, että käytössä oli juuri SwiftKey Beta, eikä sen vakaa yleinen versio.

Lue myös: On olemassa nopeampi tapa vaihtaa sovelluksesta toiseen Android-puhelimessa

Mielessä kummitteli myös pelko, että Microsoft näkee kaiken sovelluksella kirjoitetun tekstin. Tämän SwiftKey kuitenkin kiistää jyrkästi omilla tukisivuillaan. Jos sovellusta käyttää kirjautumatta SwiftKey-tilille, kaikki henkilökohtaiset ja kieleen liittyvät tiedot luvataan säilyttää paikallisesti laitteessa eikä niitä koskaan välitetä eteenpäin.

Kaiken kaikkiaan SwiftKey vaikutti pätevältä vaihtoehdolta etenkin vanhemman Android-puhelimen käyttäjälle, joka ei välttämättä pysty nauttimaan uusien Android-versioiden aiempaa hienostuneemmista oletusnäppäimistöistä. Mutta mieti kahdesti, ennen kuin annat Microsoftille luvan lukea tekstiviestisi!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt