Vanhat iPhonet oppivat uusia temppuja – tässä tärkeimmät uudet niksit

Apple julkaisi uusien iPhone-puhelimien lisäksi myös uuden käyttöjärjestelmän, joka tuo vanhoihinkin puhelimiin käyttöä helpottavia toimintoja.

Apple julkaisi eilen uusia iPhone X -puhelimia, mutta myös vanhojen iPhonejen omistajille on luvassa jotain: Uusi versio Applen iOS-käyttöjärjestelmästä. IOS12 tuo kaikkiin iPhone 5S- ja sen jälkeen julkaistuihin malleihin uusia ominaisuuksia. Myös monet iPad-mallit sekä kuudennen sukupolven iPod touch saavat päivityksen.

Applen mukaan iOS12-päivitystä aletaan jakaa ensi viikon maanantaina 17. syyskuuta.

1) Lisää vauhtia

Applen mukaan sovellukset avautuvat iOS12-päivityksen jälkeen vanhoissa puhelimissa 40 prosenttia nopeammin. Kameran avautumiseen taas on luvassa 70 prosentin parannus. Näppäimistön taas pitäisi avautua puolta nopeammin.

2) Parempi ilmoitusten hallinta

IOS11-versiossa eri sovellusten ilmoitukset näkyvät yhtenä listana. Jos ilmoituksia alkaa tulla paljon, esimerkiksi jos WhatsApp-ryhmässä viriää vilkas keskustelu, voi kiinnostavimpien tai hyödyllisimpien ilmoitusten löytäminen listalta olla vaikeaa. IOS12 sen sijaan ryhmittelee ilmoituksia aiheen ja sovelluksen mukaan, jos niiden määrä alkaa kasvaa.

3) Oikoteitä äänikomennoilla

Apple osti vuonna 2017 Workflow-nimisen sovelluksen, jolla pystyi liittämään useita iPhonen toimintoja yhdeksi sarjaksi. Sovelluksen avulla pystyi tekemään esimerkiksi näytölle pikavalinnan, jolla vaikkapa viimeksi otetun kuvan sai suoraan esimerkiksi uudeksi sähköpostiviestiksi. Nyt Apple tuo puhelimiin Shortcuts-sovelluksen, ja sen toimintoja on mukana myös puhekäskyjä ymmärtävässä Siri-palvelussa, kertoo muun muassa The Verge-verkkolehti. Sirin voi siis asettaa tekemään yhdellä äänikomennolla sarjan eri toimenpiteitä.

Myös muut kuin Applen sovellukset voivat tukea Siri-oikoteitä, jolloin käyttäjä voi tehdä omia pikakomentoja näissä sovelluksissa.

4) Vähennä puhelimen käyttöä

Uusilla työkaluilla voi vähentää, tai ainakin vahtia omaa puhelimenkäyttöään. Uusilla asetuksilla eri sovelluksille voi asettaa aikarajoituksia ja ajastaa vapaa-aikaa irti puhelimesta. Screen Time -sovelluksesta voi myös seurata, kuinka paljon aikaa on palanut esimerkiksi pelaamiseen, some-palveluihin, nettiselailuun jne.

5) Älykkäämmät kuvat

Applen Kuvat-sovellus oppii päivityksessä uusia temppuja, esimerkiksi esittämään kuvia luokiteltuina kuvauspaikan tai kuvatyypin mukaan. Sovellus saattaa myös ehdottaa kuviin erilaisia tehosteita.

6) Rauhaa päivin ja öin

IPhonen Älä häiritse -toiminto muuttuu helppo- ja monikäyttöisemmäksi, kertoo Macrumors-verkkosivusto. Älä häiritse -toiminnon voi jo nyt kytkeä milloin tahansa päälle näytön alareunasta esiin vedettävän Ohjauskeskus-näkymän kautta. Kuunsirpin kuvalla varustettua näppäintä pitkään painamalla aukeaa nyt uusi valikko, josta Älä häiritse -toiminnon voi ottaa käyttöön esimerkiksi tunniksi tai iltaan asti. Jos olet sallinut sijaintisi käyttämisen ja kalenterissasi on jokin tapahtuma, valikosta löytyy myös mahdollisuus kytkeä toiminto päälle siihen asti, kun lähtee tietystä osoitteesta, tai kalenteriin merkityn tapahtuman loppuun asti.

Puhelimen asetuksista Älä häiritse -sivulta löytyy jatkossa myös uusi ajastettava Bedtime-valinta. Bedtime toimii muuten samoin kuin Älä häiritse, mutta se muuttaa myös puhelimen näytön lähes kokonaan mustaksi. Tummalla näytöllä näkyy muutamia tietoja puhelimesta, kuten kellonaika, päiväys ja akun lataus sekä pikavalinnat taskulamppuun ja kameraan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?