Mobiili

Käytätkö Google Mapsia? Sille on kevyempikin vaihtoehto

Julkaistu:

Digivinkit
Google Maps -karttasovelluksesta on saatavilla kevyempi, karsittu versio. Kokeilu tarjosi kuitenkin yllätyksen.
Android-puhelimiin esiasennettu Google Maps -karttasovellus on lukuisine toimintoineen kätevä arjen työkalu, kuten useat vinkkijuttummekin todistavat.

Lue lisää: Ehtisinkö sittenkin bussiin – Googlesta on apua yllättävässä tilanteessa

Lue lisää: Mihin auto jäikään? Vältä nolot tilanteet Googlen avulla

Lue lisää: Google Mapsiin on piilotettu kätevä kuvakulma – herätä tylsät kartat eloon

Maps voi kuitenkin olla turhan raskas vähätehoisissa puhelimissa ja silloin Mapsin tilalle kannattaa harkita karsittua Google Maps Go -sovellusta. Ilmaissovellus vei testipuhelimessa tilaa vain noin 300 kilotavua, eli ei lähellekään edes yhtä megatavua. Samaan aikaan Maps kahmi tilaa lähemmäs 200 megatavua.

Googlen mukaan Go on myös "suunniteltu toimimaan nopeasti ja sulavasti epävakaissakin verkoissa sekä laitteilla, joiden muistin määrä on rajallinen".

Mitä ihmettä?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kevyeksi ja heikkoihin laitteisiin suunnitelluksi sovellukseksi Go osoittautui kuitenkin testipuhelimessa selvästi tahmeammaksi ja hitaammaksi kuin samaan aikaan ajettu Mapsin täysversio.

Puhelimena käytettiin nykymittapuulla tehotonta ja muistiltaan rajallista Samsung Galaxy J5 -puhelinta usean vuoden takaa. Siinä missä rajukin zoomailu ja paikkojen nopea vaihtelu sujui Mapsissa melko sulavasti, oli Maps Gon käyttö nykivämpää. On epäselvää, miten paljon Gon pakollinen kytkentä Chrome-selaimeen vaikutti asiaan. Kyllä, Go siis vaatii Chrome-selaimen käyttämistä, vaikkakin ei varsinaisesti käynnistä selainta toimiessaan.

Hidastelusta ei voi vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Kyseessä saattoi olla vain jokin vanhan ja ryvettyneen testipuhelimen pullonkaula.

Reittiohjeet mukana

Gon toiminnot ovat odotetusti hyvin rajallisia täysiveriseen Mapsiin verrattuna. Yksi tärkeä toiminto, reittiohjeet, on kuitenkin mukana. Ääninavigointi tosin edellyttää erillisen lisäosan lataamista puhelimeen Google Play -kaupasta.

Perusnäkymän lisäksi karttoja voi katsella satelliittikuvina tai liikenteen/julkisen liikenteen tiedoilla varustettuna. Paikkoihin liittyviä tietoja, kuten puhelinnumeroita ja osoitteita, voi myös hakea.

Esimerkiksi kaupoista ja nähtävyyksistä saa lisätietoja aukioloaikoineen painamalla niiden kuvakkeita. Kiinnostavia kohteita voi tallentaa myöhempää käyttöä varten. Kevytversio päästää myös liikkumaan katutasossa Street View -näkymien avulla.

Kaiken kaikkiaan Google Maps Go tarjoaa Googlen omien sanojen mukaan kattavat kartat satelliittikuvineen ja maastokarttoineen 200 maasta ja alueesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt