Mobiili

Telia-pomo antoi lupauksen kaksi vuotta sitten: Lunasti 5g-verkolla Helsingissä

Julkaistu:

5g
Telia avasi Helsinkiin ensimmäisen 5g-verkon ennen Ruotsia. Kaupallisten verkkojen rakentaminen alkaa todennäköisesti ensi vuonna.
Telia on avannut Helsingissä 5g-verkon Helsingissä Telia 5g -jalkapalloareenalla. Verkko on Telian mukaan ”esikaupallinen”, mutta se on käytännössäkin julkinen ja avoin niille, joilla on 5g-päätelaite. 5g-puhelimia ja muita päätelaitteita on kuitenkin todennäköisesti kaupoissa aikaisintaan joskus ensi vuonna.

Helsinkin avattu 5g-verkko on Telialle ensimmäinen. Yhtiön toimitusjohtajan Johan Dennelindin mukaan yhtenä syynä verkon avaamiseen oli pari vuotta sitten annettu lupaus.

– Pari vuotta sitten sitouduin Slush-tapahtumassa, ehkä kollegoidenkin yllätykseksi, että Suomessa avataan 5g-verkko vuonna 2018, Dennelind sanoo.

Dennelid kiittelee myös Nokian ja paikallisen Telian yksikön aktiivisuutta. Telia on sponsoroimallaan jalkapallostadionilla esitellyt yhteistyökumppaneilleen 5g-verkon ominaisuuksia jo viime vuoden kesällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytännössä Telian avaama nykyinen 5g-verkko toimii yhdessä 4g-verkon kanssa.

Telia aikoo kokeilla uusia laskutustapoja

Kaupallisen 5g-verkon rakennus Suomeen alkaa todennäköisesti ensi vuonna, kun 5g-toimilupien huutokauppa 3,5 gigahertsin taajuusalueelle on saatu päätökseen. Huutokauppa alkaa virallisesti 26. syyskuuta, ja taajuusalue on valtakunnallisesti käytössä manner-Suomessa ensi vuoden alusta lähtien. Myös jalkapallostadionin verkko toimii 3,5 gigahertsin taajuusalueella.

Dennelindin mukaan 5g-verkko saattaa antaa operaattorille mahdollisuuden lisäansioihin.

– Tämä on meille mahdollisuus löytää uusia tapoja laskuttaa palveluista, Dennelind sanoo.

– Emme saa hukata mahdollisuutta kuten aiemmin.

Dennelindin mukaan Telia aikoo kokeilla erilaisia laskutusperusteita samoin kuin nykyistenkin liittymien kohdalla.

– Aiemminhan on käytetty minuuttiperusteista laskutusta, ja nyt Suomessa ollaan siirrytty laskutukseen datanopeuden perusteella, Dennelind sanoo.

– 5g:ssä on useita komponentteja, joista asiakkaat voivat olla valmiita maksamaan. Voimme kokeilla eri hinnoittelumalleja, mutta asiakkaat lopulta ratkaisevat, mistä ominaisuuksista he ovat valmiita maksamaan.

5g-verkoilta odotetaan paljon

Suomen Telian toimitusjohtaja Stein-Erik Vellan arvioi, että yritykset ovat kiinnostuneita kokeileman 5g-verkkotekniikkaa. Ensimmäisenä 5g-verkkoja käytetään kuitenkin kilpapelaamisessa.

– Esports-pelaamisessa on tärkeää 5g-verkon erittäin pieni viive, Vellan sanoo.

5g-verkossa signaalit voivat kulkea lähes reaaliaikaisesti, mistä voi olla hyötyä esimerkiksi robottiautojen toiminnassa. Tekniikan avulla on myös mahdollista siirtää nopeasti 4g-verkkoja suurempia datamääriä. Esineiden internetin ratkaisuissa on tärkeää mahdollisuus yhdistää verkkoon jopa miljoona laitetta neliökilometrin alueella.

Nokian verkkolaitemyyntiä johtavan Tommi Uiton mukaan 5g-verkkojen avulla yritykset voivat automatisoida täysin uusia tehtäviä.

– Esimerkiksi satamassa konteissa voi olla sensorit, jotka kertovat kontin sisällöstä sekä mistä se on tulossa ja minne menossa, Uitto sanoo.

– Kontteja siirtävät täysin automaattiset tai etäohjatut nosturit, samalla toiset tunnistinlaitteet valvovat satama-alueen turvallisuutta.

5g-standardi on saatu valmiiksi, ja maailmalla on käynnissä jo useita verkkohankkeita. Yhdysvalloissa operaattori AT&T on avannut kokeellisia 5g-verkkoja muutamassa kaupungissa. Heinäkuun lopulla Nokia kertoi tehneensä 3,5 miljardin dollarin arvoisen sopimuksen AT&T:n kanssa kilpailevan T-Mobilen kanssa.

Lue lisää: Nokia solmi 3,5 miljardin dollarin sopimuksen T-Mobilen kanssa – Nokian historian suurimpia

Etelä-Koreassa taas on päätetty avata 5g-verkot maaliskuun alussa.

Telian kilpailija Elisa ilmoitti kesäkuun lopussa avanneensa 5g-verkot Helsinkiin ja Tallinnaan sekä aloittaneensa liittymien myynnin. Kilpailu- ja kuluttajavirasto puuttui operaattorin markkinointiin, sillä 5g-päätelaitteita, käytännössä puhelimia, ei ole vielä myynnissä.

Lue lisää:

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt