Mobiili

Pelottava esimerkki: Näin voi käydä nettiyhteyksille Euroopassa, jos seurataan USA:n tietä

Julkaistu:

YouTube
YouTube on Yhdysvaltain eniten hidastettu verkkopalvelu, uusi mobiiliselvitys kertoo.
Yhdysvaltain suuret teleoperaattorit hidastavat tarkoituksellisesti suosittuihin sovelluksiin kohdistuvaa ja niistä lähtevää nettiliikennettä, Northeastern Universityn ja University of Massachusettsin tutkimus kertoo. Asiasta raportoi Bloomberg.

Yliopistojen tutkimus koskee mobiilikäyttöä, ei kiinteitä tai tietokoneilla käytettäviä nettiyhteyksiä. Useimmin asialla oli teleoperaattori Verizon. Sen havaittiin tehneen muutoksia nettiliikenteen käsittelyyn yli 11 100 kertaa tammikuun alusta toukokuun alkupuoleen lukien. Muutokset tarkoittavat useimmiten hidastamista, ja kuluttajat eivät usein tiedosta hidastamista tapahtuvan.

Selvityksessä käytettiin Wehe-nimistä mobiilisovellusta palvelujen hidastamisen tarkastelemiseen. YouTube-videopalvelu oli yleisin jarrutuksen kohde perässään Netflix, Amazonin Prime Video ja NBC Sports.

Tutkimus liittyi verkkoneutraliteettiin, eli internetin puolueettomuuteen. Tämän periaatteen mukaan kaikkea nettiliikennettä pitäisi kohdella tasapuolisesti, mutta Yhdysvaltain säätelyelin FCC romutti nettineutraliteetin vuoden 2017 lopussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: USA:n päätös järisyttää internetin perustaa – saattaa näkyä Suomessakin

Nettineutraliteetista luopuminen antaa teleoperaattoreille vapaat kädet hidastaa asiakkaiden nettiliikennettä jopa sovelluskohtaisesti ja myydä lisänopeutta lisämaksusta. Operaattori voisi esimerkiksi jarruttaa kilpailijoiden tarjoamia palveluita saadakseen omansa näyttämään houkuttelevammalta.

Nettineutraliteetista luopuminen poiki ison keskustelun USA:ssa ja esimerkiksi Burger King -hampurilaisketju otti siihen räväkästi kantaa tempauksellaan. Siinä Whopperistaan normaalihinnan maksava asiakas joutui odottelemaan hampurilaistaan 15–20 minuuttia, vaikka niitä olisi valmiina. Sen sijaan 26 dollarin Whopperin ostaja sai hampurilaisensa heti.

Lue lisää: Burger King pani asiakkaat odottamaan tahallaan – väänsi rautalankaa internetin toiminnasta USA:ssa

Marketing Land -uutispalvelu on huolissaan jarruttamisen leviämisestä. Se voi vähentää kuluttajien palveluissa käyttämää aikaa ja siten palvelujen saamia mainostuloja. Lopulta se voi iskeä palvelujen kannattavuuteen ja voi viime kädessä vaarantaa etenkin pienempien toimijoiden olemassaolon rajoittaen kuluttajien valinnanmahdollisuuksia.

Bloombergin mukaan hidastamista on tehty jo ennen FCC:n päätöstä. Teleoperaattorien mukaan kyse on normaalista tietoliikenteen hallinnasta, jotta esimerkiksi videon toimittaminen voidaan varmistaa kaikille – vaikka se tarkoittaisi heikompaa laatua.

Toisaalta operaattorit sanovat, että teräväpiirtovideota haluava voi aina maksaa enemmän. Tämä on juuri yksi niistä peloista, joita nettineutraliteetin puolustajilla on ollut käyttäjien eriarvoistamiseen liittyen.

Yhdysvaltain käytännöillä voi pidemmällä aikavälillä olla ohjaava vaikutus myös muiden maiden päätöksiin.

Euroopan unionissa vallitsee verkkoneutraliteetti. Euroopan televiranomainen Berec julkaisi elokuussa 2016 ohjeet, joiden mukaan internet-palveluntarjoajia kielletään blokkaamasta tai hidastamasta internet-liikennettä paitsi silloin, kun se on välttämätöntä.

Verkon puolueettomuuden säilyvyys Euroopassa herättää silti huolta aika ajoin.

Lue lisää: Pelastuiko internet juuri? Vaarallisesta päätöksestä tukittiin porsaanreikiä

Pelkoja on muitakin. Jos Netflixin kaltaiset palvelut joutuvat maksamaan operaattoreille internetin ohituskaistoista, se voi nostaa paineita kuluttajahintojen nostamiseksi Yhdysvalloissa ja sen ulkopuolellakin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt