Mobiili

Ranska kielsi kännykät kouluissa – mitä mieltä sinä olet?

Julkaistu:

Älypuhelimet
Alle 15-vuotiaat lapset eivät enää saa käyttää puhelinta missään vaiheessa koulupäivän aikana.
Lomalta kouluun palanneet alle 15-vuotiaat ranskalaislapset joutuvat totuttelemaan uuteen todellisuuteen eilisestä lukien. Uusi laki kieltää matkapuhelimen käytön jopa välitunneilla ja ruokailun yhteydessä, muun muassa Business Insider kirjoittaa.

Kielto on voimassa koko koulupäivän ja koskee myös tabletteja ja älykelloja. Taustalla on Ranskan hallituksen huoli, että lapsista on tulossa liian riippuvaisia laitteistaan ja että ne aiheuttavat häiriöitä koulutyölle. Puhelimet oli jo aiemmin kielletty oppituntien ajaksi.

Koulut voivat halutessaan asettaa kiellon myös yli 15-vuotiaille oppilaille. Laki sallii puhelinten käytön edelleen esimerkiksi vammaisoppilaille.

Toinen poikkeus on se, että puhelimia käytetään opettajien luvalla opetuksessa. Koulut voivat ainakin osittain määritellä, miten ne kieltoa soveltavat, kertoo Wall Street Journal.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa kännyköiden tuonti kouluun ei ole kiellettyä, mutta niiden käyttö tunnilla tapahtuu vain opettajan luvalla. Lisäksi puhelimien käyttöön välitunneilla voidaan puuttua.

Lue lisää: Kuvaavat oppilaat piinaavat opettajia – näillä perusteilla laki sallii kännykän ottamisen pois

Ilta-Sanomat tiedusteli asiaa lukijoiltaan vuonna 2013, ja silloin enemmistö oli sitä mieltä, ettei alakoululainen tarvitse puhelinta koulussa.

Lue lisää: IS-lukijat kertovat: Kännykät pitäisi kieltää lapsilta koulussa!

Mitä mieltä sinä olet? Pitäisikö koulut Suomessakin pyhittää kännykkävapaiksi alueiksi, vai tulisiko älylaitteita pikemminkin syleillä potentiaalisina oppimisen tukijoina ja apuvälineinä? Entä onko puhelinten kieltäminen jopa välitunneilla perusteltua, kun se voi rajoittaa lasten ja vanhempien välistä yhteydenpitoa kenties tärkeistäkin asioista?

Ota kantaa

Pitäisikö kännykät kieltää kokonaan suomalaiskouluissa?

Kyllä 78% Ei 22%
Ääniä yhteensä 5967

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt