Mobiili

Ensin viedään puhelin – varo sitä seuraavaa kieroa huijausta

Julkaistu:

Huijaukset
Varkaat käyttävät hyväkseen puhelimen omistajien hätää ja Etsi iPhoneni -toimintoa avatakseen puhelimien lukituksen.
IPhone-puhelimien käyttäjät ovat voineet jo pitkään käyttää Etsi iPhoneni -toimintoa, jonka avulla puhelimen voi paikantaa, jos se on kadonnut. Toiminnolla voi myös etälukita sen ja seurata sen liikkeitä Applen iCloud-palvelun kautta sekä lähettää puhelimen näytölle omat yhteystietonsa, jotta löytäjä voi palauttaa laitteen.

Puhelinvarkaille saattaakin jäädä käteen käytännössä hyödytön laite, jota ei lukittuna saa käyttöön tai myytyä edelleen.

Varkaat saattavatkin yrittää huijata tarpeelliset tiedot suoraan omistajalta. Tempusta varoitetaan esimerkiksi Reddit-verkkopalvelussa käydyssä keskustelussa. Kirjoittajan siskon iPhone-puhelin varastettiin, minkä jälkeen tämä alkoi saada tekstiviestejä. Applen nimissä lähetetyissä viesteissä kerrotaan, että varastettu puhelin on paikannettu, ja siskon olisi seurattava viestissä olevaa linkkiä nähdäkseen puhelimensa sijainnin.

Linkki vie aitoa Applen iCloud-palvelun sivua muistuttavalle verkkosivulle, jossa sivulle tulijaa pyydetään kirjautumaan iCloud-tilille. Varastetun iPhone-puhelimen pystyy avaamaan iCloud-tilin avulla, joten varkaat toivovat puhelimen omistajan erehtyvän ja syöttävän tilin tunnukset huijaussivulle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Harkitseva ihminen ei välttämättä lankea huijaukseen, mutta toisaalta puhelimen katoamisesta ärtynyt ja sen löytymisestä innostunut varkauden uhri saattaa siihen langeta.

Varkaiden käyttämä temppu ei sinänsä ole kovin uusi, sillä sen avulla huijattiin muun muassa suomalaista tietoturva-asiantuntijaa jo pari vuotta sitten.

Lue lisää: Ovela huijaus: Näin konnat pääsevät käsiksi varastettuun iPhoneen

Turvallisin tapa yrittää saada puhelimensa takaisin on kytkeä päälle puhelimen etäpaikannus ja näyttää sijainti poliisille, jos epäilee puhelimen joutuneen varkaille. Etsi puhelimeni -toiminnolla voi myös soittaa iPhonessa kovaa äänimerkkiä, joka kuuluu, vaikka sen äänet olisi säädetty hiljaiseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat