Näin Google tietää sinun olevan kohta ruuhkassa – tiesitkö lähettäväsi koko ajan tietoja karttaohjelmalle? - Mobiili - Ilta-Sanomat

Näin Google tietää sinun olevan kohta ruuhkassa – tiesitkö lähettäväsi koko ajan tietoja karttaohjelmalle?

Googlen karttojen reittiehdotukset perustuvat historiatietoihin sekä ihmisten puhelimien koko ajan välittämään tosiaikaiseen tietoon.

15.7.2018 7:00

Google Maps on tullut monelle autoilijalle tutuksi viime vuosien aikana. Moni on ilokseen havainnut sen osaavan antaa myös ennakkovaroituksia liikenneruuhkista.

Harva kuitenkaan tietää, miten nämä varoitukset luodaan. Moni ei tiedä sitäkään, että mitä todennäköisimmin he toimittavat aineistoa tähän liittyen.

Uberin operatiiviseen johtoon kuuluva Vaibhav Taneja kertoo Quora-verkkopalvelussa, että Google perustaa reittisuosituksensa ja liikennenäkymänsä historiatietoihin sekä reaaliaikaiseen dataan.

Ensimmäisellä tarkoitetaan sitä, kauanko ihmisillä yleensä menee matkassa kahden pisteen välissä. Jälkimmäinen puolestaan perustuu siihen, että ihmisten puhelimet lähettävät reaaliaikaisesti tietoa Googlelle siitä, miten nopeasti liikenne etenee.

Puhelimia on oltava tietty määrä, jotta Google pystyy tekemään ennustuksia. Joukossa on nimittäin käveleviä, pyöräileviä ja syystä tai toisesta pysähtyneitä ihmisiä.

Tietoa lähettävät iPhonet, joissa on käytössä Googlen kartat ja kaikki Android-puhelimet, ellei paikkatietojen jakamista Googlelle ole erikseen estetty ja gps-yhteyksiä estetty.

Näiden tietojen perusteella Google värikoodaa reittivaihtoehdot kartalle, kun käyttäjä alkaa navigoida. Sininen tarkoittaa ruuhkatonta reittiä, oranssi tavallista liikennettä ja punainen viivästyksiä. Vaihtoehtoiset reitit merkitään harmaalla.

Business Insiderin mukaan Google on myös kehittynyt varsin hyväksi ruuhkien ennustamisessa palvelun varsin kookkaaksi kasvaneen käyttöhistorian myötä. Niinpä ihmisille näytettävät ajoaika-arviot perustuvat ennusteisiin siitä, miltä tilanne näyttää tietyssä paikassa ihmisten ollessa siellä – ei siihen, miltä tilanne näyttää tällä hetkellä.

Samalla periaatteella toimivat myös muut karttaohjelmistot, kuten Here. Näillä ei tosin ole käytössään Googlen kaltaista tietovarantoa ja käyttäjämassaa.

Moni pitää Googlen karttaseurantaa epämiellyttävänä, sillä sen avulla voidaan hyvin tarkasti paikantaa, missä olet ollut. Seuranta on päällä, ellet sitä erikseen kiellä.

Lue lisää: Näin Google näkee, kun käyt oluella – puhelimesi seuraa askeliasi, kirjaa kellonajat, tallentaa puheesi...

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?