Suomalaisten kännykät voivat mykistyä huippukokouksen aikana –”Putinin ollessa maassa häiriöitä ilmenee” - Mobiili - Ilta-Sanomat

Suomalaisten kännykät voivat mykistyä huippukokouksen aikana –”Putinin ollessa maassa häiriöitä ilmenee”

Viestintäviraston mukaan kolme maata on tehnyt ilmoituksen omien radiolaitteistojen käytöstä.

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin seurueet tuovat mukanaan omat radiolaitteistonsa. Turvamiesten kommunikaation ohella nämä mahdollistanevat radiohäirinnän.

10.7.2018 7:52

Kun Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapaavat ensi viikolla Helsingissä, jännittäviä asioita tapahtuu neuvotteluhuoneiden lisäksi radioaalloilla. Molemmat tuovat mukanaan turvamiehensä omine radiojärjestelmineen ja myös mitä todennäköisimmin häirintälaitteet eli jammerit.

Vladimir Putinin vieraillessa Naantalin Kultarannassa Sauli Niinistön vieraana kaksi vuotta sitten, kännykkäyhteydet katkesivat noin 70 metrin etäisyydellä Venäjän presidentistä. Ilta-Sanomilla oli meneillään mobiiliverkon kautta välitetty suora lähetys, joka alkoi pätkiä ja lopulta katkesi. Tilanne kierrettiin siirtymällä valtioneuvoston tarjoamaan lähetykseen.

– Yhteistyökumppanin taholta sanoivat, että tilanne ei ole poikkeuksellinen. Verkossa ei ollut tuolloin vikaa, mutta Putinin ollessa maassa häiriöitä ilmenee, kertoo ISTV:n tuottaja Ville Jutila.

Televerkkojen häirintä on Suomessa kiellettyä, mutta Viestintävirasto voi myöntää tähän poikkeuslupia. Lisäksi valtiovierailujen suhteen kyse on ilmoitusasiasta, eli vieraiden tarvitsee vain kertoa, millaisia laitteita he käyttävät.

Tulevaan huippukokoukseen liittyen Viestintävirasto on saanut ilmoituksen kolmelta eri valtiolta omien telelaitteiden käytöstä, kertoo Viestintäviraston apulaisjohtaja Kati Heikkinen taajuushallinnosta. Hän ei erittele maita nimeltä tai ilmoitusten sisältöä.

Yleensä ilmoitukset liittyvät korkean tason vierailujen turvajärjestelyihin.

– Tyypillisesti ilmoitukset liittyvät radiopuhelintaajuuksiin, kun turvamiehet suihkivat menemään napit korvissa, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan toisinaan tavataan myös jammereita, ”joilla tukitaan kerrallaan koko taajuus”. Yleensä näillä tehtävä häirintä kohdistuu matkapuhelimien ja wifi-verkkojen käyttämille taajuuksille. Suomen viranomaisten käyttämä Virve-verkko on kuitenkin näiden ulkopuolella.

– Yleensä häirintä on paikallista tai liikkuvaa. Emme tiedä reittejä, emmekä niitä ala varsinaisesti jahdatakaan, Heikkinen sanoo.

Apulaisjohtajan mukaan televerkkojen häirintä on Suomessa hyvin harvinaista. Se ei ole jokapäiväistä edes valtiovierailujen yhteydessä, eivätkä yksityiset ihmisetkään sitä tee.

– Aika lainkuuliaista kansaa olemme. Teemme Tullin kanssa yhteistyötä, ja he osaavat poimia ulkomailta tilattuja laitteita sivuun. Jos joku suomalainen taho niitä myy, puutumme siihen heti. Asiasta on säädetty rikoslaissa, Heikkinen sanoo.

Maailmalla myydään häirintälaitteita, joiden koko vaihtelee matkapuhelimista järeään tukiasemaan ja tehot sen mukaisesti.

– Iso osa niistä on sellaisia, että niiden käyttäjät häiritsevät lähinnä itseään, Heikkinen sanoo.

Telia painottaa, että operaattorin näkökulmasta verkon häirintä on laitonta, eikä näille anneta asiasta ennakkotietoa.

– Pystymme kyllä havaitsemaan asian, jos tällaista tapahtuu. Meillä asia näkyy siten, että puhelut eivät lähde, sanoo Telian verkkojen suunnittelusta vastaava johtaja Juha Tontti.

Operaattorin mukaan havaitusta häirinnästä tehdään ilmoitus viranomaisille. Tarkoitukselliset häirintätapaukset ovat kuitenkin harvinaisia. Tavallisempaa on, että häiriöitä aiheuttavat rikkinäiset toistimet, langattomat puhelimet tai eräät vanhanaikaiset antennivahvistimet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?