Fridan, 32, kännykkälaturi syttyi palamaan yöllä – ”Kun heräsin, koko kämppä haisi palaneelta muovilta” - Mobiili - Ilta-Sanomat

Fridan, 32, kännykkälaturi syttyi palamaan yöllä – ”Kun heräsin, koko kämppä haisi palaneelta muovilta”

Helsinkiläisen Fridan puhelimen laturi kärähti keskellä yötä ja aiheutti tulipalovaaran.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes oli määrännyt tammikuussa laitteen poistettavaksi markkinoilta. Kaikkia sen ostaneita ihmisiä on kuitenkin vaikea tavoittaa.­

4.7.2018 7:00

Helsinkiläinen Frida, 32, koki ikävän yllätyksen viime viikolla herätessään. Hänen puhelimessa kiinni ollut kännykkälaturinsa oli kuumentunut ja sulanut yön aikana.

– Kun heräsin, koko kämppä haisi palaneelta muovilta. Laturi oli sulanut, Frida kertoo.

Haju aiheutti päänsäryn, mutta aineellisia vahinkoja ei syntynyt. Latauksessa ollut iPhone oli vahingoittumaton.

– Yleensä vedän puhelimen aina yöksi irti seinästä, mutta nyt se unohtui, Frida kertoo.

Sulanut 30 euron hintainen Cellyn TCIPM-laturi oli iältään puolitoista vuotta, ja se oli peräisin teleoperaattori DNA:n kaupasta. Laitteella oli yhden vuoden takuu.

Tukes määräsi tammikuussa poistamaan laitteen markkinoilta. Tämä tarkoittaa sitä, että maahantuojan on lopetettava laitteen myynti, poistettava se markkinoilta ja kerättävä laitteet pois jälleenmyyjiltä.

Markkinoilta poisto ei ole yhtä vahva toimenpide kuin palautusmenettely, jolloin maahantuojan on myös kerättävä laitteet pois asiakkailta.

Ostajille on kuitenkin vaikeaa saada tietoa vaarallisista sähkölaitteista.

DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikon mukaan teleoperaattori toimii laitteiden jälleenmyyjänä, ja markkinoilta poistoja tulee hyvin harvoin.

– Näitä tulee tosi vähän, viime vuosina on ollut pari tapausta.

Aavikko sanoo, että DNA ottaa pystyessään yhteyttä asiakkaaseen silloin, kun laite vedetään markkinoilta pois. Aina tämä ei ole mahdollista.

– Melko usein meillä on asiakkaiden tiedot, kun ne kirjataan ostotapahtuman yhteydessä järjestelmään. Puhelimissa näin on melkein aina, mutta laturien tapauksessa useimmat eivät katso tarpeelliseksi jättää tietoja, Aavikko sanoo.

Aavikon mukaan markkinoilta poistetun laitteen voi tuoda takaisin DNA Kauppaan pidemmälläkin viiveellä. Tämä koskee myös Fridan kärähtänyttä laturia.

– Laatuvikahan siinä on, Aavikko sanoo.

Cellyä Aavikko pitää hyvänä ja luotettavana merkkinä, vaikka helmikuussa toinen sen malli joutui palautusmenettelyn kohteeksi.

– Enemmän huolestuneempi olisin kiinalaisista nettikaupoista tilatuista euron latureista, joiden käyttäminen on aika uhkarohkeaa hommaa. Tosin näidenkin suhteen on tietoisuus lisääntynyt. Ihmiset ymmärtävät, että hieman kalliimmalla saa turvallisempaa.

Esimerkiksi sähköturvallisuudesta kertovan CE-merkinnän väärentäminen on Kiinassa suhteellisen yleistä.

Lue lisää: Kiinalaisessa nettiostoksessa piilee riski – saatat joutua vastuuseen jälkikäteen

Vakuutusyhtiö Ifin mukaan yhä useammin kodin tulipalon syttymissyyksi osoittautuu ladattava laite. Nykyisin jo joka kuudes tulipalo syntyy sähkölaitteesta, ja ladattavat akulliset laitteet saavuttavat perinteistä ykkössähkölaite liettä.

Vakuutusyhtiö suosittelee, ettei kännykkää ladattaisi sängyn lähettyvillä tai asunnon ollessa tyhjänä. Laturin lähellä ei tulisi myöskään olla syttyviä materiaaleja.

Lue lisää: Yksi syy kotien tulipaloille yleistyy nopeasti – 5 vinkkiä suojautumiseen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?