Kauanko älypuhelimen pitää kestää? Viranomaisella selvä kanta – valmistajat kiemurtelevat

Puhelinten elinkaari on nykyään melko lyhyt ja samalla niiden hinta nousee. Valmistajilta on yllättävän vaikea saada selkeää vastausta.

2.7.2018 7:00

Suomalaiset maksavat puhelimistaan vuosi vuodelta enemmän. Viime vuonna puhelimesta maksettiin karvan verran alle 400 euroa, mikä on yli 40 euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Lue lisää: Suomalainen maksaa kännykästä 399 € – tässä ovat uudet suosikkivimpaimet

Samaan aikaan puhelinvalmistajat tekevät parhaansa, että ihmiset vaihtaisivat puhelimensa yhä useammin. Erilaiset vaihtotarjoukset ja -ohjelmat ovat löytämässä tietään Suomeenkin, mikä on omiaan lyhentämään puhelimien käyttöikää.

Valmistajat antavat laitteilleen useimmiten vuoden tai kahden takuun.

Kysyimme asiaa suurilta puhelinvalmistajilta. Suoraa vastausta oli yllättävän vaikeaa saada.

Nokia-puhelimia valmistavan HMD Globalin Pohjoismaiden-liiketoimintajohtaja Ossi Korpelan mukaan puhelin kestää käytössä monta vuotta, jollei sitä riko ja akun uusii.

– Yleensä puhelinten tulisi kestää vähintään kaksi vuotta, mutta usein ne kestävät paljon pidempäänkin. Tosin on hyvä huomata, että nykyään älypuhelimet ovat todella keskeisessä asemassa ihmisten arkea, ja sikäli saattavat altistua myös todella kovalle käytölle. Tällaisissa tapauksissa käyttöikä voi olla lyhyempi, kertoo Korpela.

Korpela sanoo lisäksi, että yhtiö lupaa 3 vuoden ajaksi Android-puhelimien myyntiin tulosta kuukausittaiset turvapäivitykset ja uudet ohjelmistopäivitykset.

Samsung ei halua antaa suoraa ajallista arviota puhelimen kestoiälle.

– Asiakastyytyväisyys on ollut ja tulee aina olemaan Samsungin ykkösprioriteetti. Myös kestävän kehityksen periaatteet ovat meille tärkeitä, joten mobiililaitteemme on suunniteltu pitkäikäisiksi ja kestäviksi, muotoilee Samsungin Pohjoismaiden-pr-päällikkö Hanna Brenner.

Yhtiö on kuitenkin ilmoittanut, että sen S- ja Note -sarjat saavat päivityksiä vähintään kolme vuotta. Vuonna 2015 julkaistut Galaxy S6/S6+ ja Note5 saavat vielä kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä.

OnePlusin maajohtaja Tuomas Lampénin mukaan valmistaja vastaa puhelimen toiminnasta laitteen kahden vuoden takuun ajan.

– Mutta se kestää todennäköisesti paljon pidempään, Lampén sanoo.

Apple ja Huawei eivät vastanneet Ilta-Sanomat Digitodayn esittämiin kysymyksiin.

Applen iPhonet ovat tavanneet olla käyttöjärjestelmätuen piirissä vähintään 4 vuoden ajan. Apple ei tosin ole antanut asiasta lupauksia.

OnePlus ilmoitti viime viikolla alkavansa tarjota puhelimiinsa 2 vuoden ajan ominaisuuspäivityksiä ja 3 vuoden ajan tietoturvakorjauksia.

Toimivuus ja ohjelmistotuki ovat kaksi eri asiaa

Lupaus päivitysten toimittamisesta puhelimeen on kuitenkin eri asia kuin se, kauanko uutena ostetun puhelimen tulisi käytössä kestää ja toimia. Monet kaupat myyvät kaksi tai kolmekin vuotta vanhoja käyttämättömiä puhelimia, jota ovat jo päivityssyklinsä loppu- tai ulkopuolella.

Viranomaisella on näkemys asiasta. Kuluttajariitalautakunta on ottanut asiaan kantaa vuonna 2015 ja 2016.

– Lautakunnan mukaan älypuhelimen pitää kestää noin neljä vuotta. Kestoikä lasketaan kuluttajan näkökulmasta eli ostohetkestä, kertoo kuluttajariitalautakunnan varapuheenjohtaja Päivi Korpiola.

Varsinaisia riitatapauksia asiasta on vähän. Kuluttajariitalautakunnan 3 vuotta sitten antamassa suosituksessa 800 euroa maksaneen älypuhelimen ostajalle hyvitettiin 500 euroa 1½ vuotta laitteen ostamisen jälkeen, kun kävi ilmi, että laite on osittain viallinen.

– Lautakunta on ratkaisukäytännössään katsonut, että kyseisen tyyppisen elektronisen laitteen ostajalla on perusteltua aihetta edellyttää, että laite kestäisi tavanomaisessa käytössä ilman kalliita korjauskuluja noin neljän vuoden ajan, linjattiin lautakunnan päätöksessä.

Toisessa tapauksessa kuluttajariitalautakunta suositteli osittaista korvausta puhelimen rikkouduttua kahden ja puolen vuoden käytön jälkeen. Kyseessä oli vuonna 2011 ostettu 159 euron hintainen puhelin, joka lakkasi toimimasta kahden ja puolen vuoden jälkeen.

Lue lisää: Vuosien riitaan ratkaisu: 159 euron puhelimen pitää kestää käytössä yli 2 ja puoli vuotta

Onko sinulla kokemuksia poikkeuksellisen lyhyt- tai pitkäikäisestä puhelimesta? Kirjoita kokemuksesi tähän alle artikkelikommentiksi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?