Mobiili

Pian tarvitset taksisovelluksen: Tässä viisi vaihtoehtoa

Julkaistu:

Digivinkit
Taksia tarvitsevalle riittää vaihtoehtoja. Katsoimme, mitä viisi erilaista sovellusta tarjoavat käyttäjälleen. Kaikki ovat saatavilla iOS:lle ja Androidille.
Taksia tarvitsevalle riittää vaihtoehtoja, ja heinäkuun alusta lähtien niitä tulee lisää, kun uusi taksilaki astuu voimaan. Tuolloin Suomessa aloittaa esimerkiksi jo kerran Suomessa toimintansa lopettanut kyytipalvelu Uber.

Katsoimme, millaisia ominaisuuksia ja palveluja viisi erilaista taksisovellusta tarjoavat käyttäjälleen. Kaikki jutussa mainitut sovellukset ovat saatavilla Android- sekä Applen iPhone-puhelimille.

Jos alla oleva graafi ei näy, voit katsoa sen täältä.


Lähitaksi

Lähitaksin mobiilisovellus toimii pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Eli käytännössä 19 kunnassa, joista pohjoisin on Hyvinkää. Heinäkuun alussa kattavuus laajenee akselilla Hanko, Raasepori, Porvoo ja Loviisa.

Sovelluksen piirissä on tällä hetkellä 1 250 taksia ja heinäkuun alusta lukien 1 500 taksia, kun mukaat tulevat uudet alueet Uudellamaalla.


Sovelluksen toiminnallisuus on verrattain rajallinen. Tällä hetkellä se ei näytä matkan hintaa tai arviota siitä etukäteen, mutta ominaisuus on tulossa myöhemmässä päivityksessä. Toistaiseksi hinta-arvio pitää katsoa nettisivuilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sovellus näyttää kartalla, missä auto on, mutta ei esitä varsinaista tuloaikaa. Matkaa ei voi myöskään maksaa sovelluksessa, mutta seuraavassa sovellusversiossa tämäkin toiminto on mukana.

Lähitaksi on täysin suomalainen yhtiö, mutta mobiilisovelluksen on tehnyt tanskalainen Frogne.

Taksi Helsinki

Taksi Helsinki -sovellus toimii koko pääkaupunkiseudun alueella ja kattaa noin 1 350 ajoneuvoa.

Sovellus antaa matkan arvioidun hintahaarukan ennen taksin tilausta. Se myös esittää arvion auton saapumisajasta. Taksin liikkumista voi seurata kartalla.

Matkan voi myös maksaa suoraan sovelluksessa käyttämällä siihen syötettyä maksukorttia.

Sovelluksen takana on Helsingin Taksi-Data Oy.

Valopilkku

Valopilkku on vaihtoehdoista maantieteellisesti kattavin. Se toimii yli 200 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Ulkomailla se toimii Tallinnassa ja Haaparannassa. Sovelluksen kautta tavoittaa 7 500 taksia.

Sovellus ei kuitenkaan tarjoa hinta-arviota etukäteen. Valopilkun on tarkoitus lähinnä korvata perinteinen puhelintilaus.

Valopilkku kertoo kuitenkin arvion taksin tuloajasta ja esittää taksin etenemisen kartalla. Tosin karttatoiminto ei ole käytettävissä kaikkialla. Se toimii ainakin pääkaupunkiseudulla, Turussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä.

Matkan maksaminen sovelluksessa ei onnistu.

Valopilkku-sovelluksesta vastaa Taksiliiton Yrityspalvelu Oy. Sen liiketoiminta siirtyy heinäkuun alussa Taksi Helsingille. Sovellukseen ei ole odotettavissa välittömiä muutoksia tämän takia.

Kovanen ja FixuTaxi

Naapurista ponnistaa Taxi Cabonline. Kyseessä on enemmän yrityspalvelu, mutta suomalaisia palvelevat sen omistamat sovellukset Kovanen ja hybridiautoihin keskittyvä FixuTaxi. Ne toimivat Suomessa pääkaupunkiseudulla. Lisäksi niillä on käyttöä Ruotsissa ja Norjassa. Autoja on palvelun piirissä kaikkinensa tuhansia ja Suomessa pitkälle päälle 200.

Sovellukset kertovat käyttäjälle etukäteen, kuinka paljon taksimatka maksaa. Varsinaista tuloaikaa ei esitetä, mutta auton etenemistä voi seurata kartalla.

Matkan voi maksaa suoraan kummassakin sovelluksessa.

Sovelluksista vastaa siis ruotsalainen Cabonline Ab, joka vuosi sitten osti Suomesta Kovasen ja Mankkaan Taksin liiketoiminnot ja myöhemmin myös Inva-Taksin.

Uber

Yhdysvaltalainen Uber ei ole varsinainen taksipalvelu, vaan niin sanottu kyytipalvelu, jollaiset ovat haastaneet perinteiset taksit eri maissa. Uber toimi Suomessa jo taannoin, mutta vetäytyi markkinoilta vuosi sitten sen jälkeen, kun sen kuskeja oli tuomittu sakkoihin luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta.

Nyt Uber on tulossa takaisin. Sovellus on aukeamassa heinäkuussa sen jälkeen, kun uusi liikennepalvelulaki, tai kansanomaisemmin taksilaki, on astunut voimaan. Uber toimii uuden lain alla välityspalveluna yhdistäen eri kuljetuspalvelujen tarjoajia ja matkustajia toisiinsa kyytien ajamista varten.

Suomessa palvelu toimii ensin pääkaupunkiseudulla, eli kyydin voi tilata Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Matkan voi kuitenkin ulottaa näiden alueiden ulkopuolelle. Uber ei vielä ollut valmis arvioimaan palvelun piirissä olevien autojen määrää.

Kyydin tilaamisen jälkeen matkustajalle näytetään matkan hinta-arvio. Sovellus näyttää auton saapumisen kartalla ja antaa päivittyvän aika-arvion saapumisen kestosta.

Maksaminen onnistuu sovelluksen kautta. Sovellus toimii jo nyt muissa maissa, joissa Uberilla on toimintaa.

Eikä tässä kaikki

Tämä vertailu ei ole kaikenkattava. Taksisovelluksia on muitakin, kuten virolainen Taxify, joka toimi taannoin Suomessa. Uberin tavoin se on tekemässä paluuta heinäkuussa uuden taksilain myötä. Sovellukset voivat myös olla paikallisempia. Lahden suunnalla esimerkiksi toimii Book A Taxi -niminen sovellus.

Kyseessä ei ole myöskään arvostelu. Lue ennen latausta, mitä muut käyttäjät ovat sovelluksista sanoneet. Käytä tätä artikkelia ja näitä lisätietoja päätöksesi tukena.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt