Mobiili

Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

Julkaistu:

Puhelimet
Samsung J5 -puhelin käynnisti suojatoimet ja esti muun muassa puhelujen soittamisen.
Suomen viime päivien kuumat säät voivat olla liikaa puhelimille, saivat viikonlopun aikana huomata Heikki, 61, sekä hänen anoppinsa.

– Menin landelle maalaamaan, ja jätin puhelimen siksi aikaa auton penkille, Heikki kertoo.

Heikin Samsung J5 -puhelin oli auton sisällä suorassa auringonpaisteessa. Heikki arvelee, että lämpötila saattoi penkillä nousta 50 asteeseen.

– Sitten puhelin soi, ja kun aioin soittaa takaisin anopille, tuli näyttöön ilmoitus, että neljä sovellusta oli poistettu käytöstä ylikuumenemisen takia ja ”Ok”. En silloin uskaltanut painaa sitä, kun en tiennyt mitä puhelimessa on tapahtunut tai mitä sille voi tapahtua, ja jos se vielä kuumenee, niin onko se sitten lopullisesti sökö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi Heikin puhelimella pystyi tekemään vain hätäpuheluja, joten soitto anopille ei onnistunut.

Ilmeisesti auringon aiheuttama ylikuumeneminen ei Suomessa ole kovin yleistä, sillä Samsung ei kerro suojatoiminnoista suomenkielisillä verkkosivuillaan.

Sen sijaan tietoa löytyy Samsungin tukisivuilta Yhdysvalloista. Yhtiö määrittelee verkkosivuillaan normaalin käyttötilanteen lämpötilaksi 0–35C astetta. Syinä ylikuumenemiseen mainitaan muun muassa puhelimen lataaminen, runsaasti tehoa vaativa pelaaminen tai gps-paikannuksen käyttö, puhelimen pitkään jatkuva käyttö auringonpaisteessa – tai puhelimen jättäminen autoon kuumana päivänä.

Sivuilta selviää, että Samsungin puhelimiin on tehty suojatoimintoja, jotka käynnistyvät puhelimen kuumentuessa liikaa. Esimerkiksi puhelimen toiminta voi hidastua, näyttö himmentyä ja lataus keskeytyä. Puhelin saattaa jopa sammua kokonaan ylikuumenemisen estämiseksi.

Toiminnoista kerrotaan käyttäjälle näytölle ilmestyvillä ilmoituksilla, jotka vaihtelevat mallista riippuen.

Samsung neuvoo, että ylikuumenneen puhelimen annetaan viilentyä ennen kuin sitä yritetään käyttää uudestaan. Maalaisjärkeä käyttänyt Heikki toimi tilanteessa oikein.

– Vein puhelimen tunniksi sisälle, kertoo Heikki.

– Hirsirakenteinen talo oli kesälläkin viileä, ja tunnin päästä kokeilin painaa näytöltä ok-valintaa. Laite toimi taas ihan normaalisti.

Puhelinongelman takia anoppi joutui kuitenkin odottamaan Heikkiä juna-asemalla.

– Anoppi oli yrittänyt soittaa, että hänen junansa on myöhässä. Lopulta minä olin enemmän myöhässä.

Vaikka Samsung-puhelin ylikuumeni, niin onneksi anoppi ei.

– Kyllä hän uskoi selitystä, siellä hän sitten kuuliaisesti odotti vävyään, Heikki kertoo.

Samsungin puhelimien ylikuumentuminen nousi otsikoihin syksyllä 2016, kun useat Samsung Galaxy Note 7 -puhelimet kuumenivat ja syttyivät itsekseen palamaan. Tuolloin syynä olivat kuitenkin akkujen rakenneongelmat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt