Nyt se selvisi: Näin käy alle 16-vuotiaiden WhatsApp-käyttäjien - Mobiili - Ilta-Sanomat

Nyt se selvisi: Näin käy alle 16-vuotiaiden WhatsApp-käyttäjien

Alle 16-vuotiaat voivat jatkaa WhatsAppin käyttöä ilmoittamalla väärän iän. Tämä mahdollistaa kuitenkin heihin kohdistuvan laajemman tiedonkeruun.

Julkaistu: 2.5.2018 9:31

WhatsApp kysyy lähiaikoina käyttäjiltään, ovatko nämä 16 vuotta täyttäneitä. Myöntävä vastaus – myös valheellinen – mahdollistaa palvelun käytön jatkamisen.

Facebookin omistama pikaviestipalvelu WhatsApp ilmoitti huhtikuun lopussa nostavansa ikärajaansa 13 vuodesta 16 vuoteen.

Ilmoitus herätti laajaa hämmennystä käyttäjien keskuudessa. WhatsAppia käytetään laajasti muun muassa perheiden, koululuokkien ja junioriurheilujoukkueiden sisäisessä viestinnässä. Hämmennystä ei vähentänyt se, että Facebook ei selventänyt, mitä ikärajan nosto käytännössä tarkoittaa.

Nyt Facebook on vastannut Ilta-Sanomat Digitodayn esittämään tiedusteluun asiasta. Yhtiön edustajan antama lausunto asiasta on kokonaisuudessaan seuraava:

– WhatsApp nostaa EU:ssa palvelunsa alaikärajaa 13 vuodesta 16:een noudattaakseen EU:n tietosuoja-asetusta. Koska WhatsApp kerää [käyttäjiltään] tietyn määrän tietoja, meidän oli löydettävä tasapaino laajemman henkilökohtaisen tiedonkeruun tai yksinkertaisuuden – alaikärajan nostamisen – välillä.

– WhatsApp ei kysy syntymäaikaasi, eikä tämä muutu tulevaisuudessakaan. Käyttäjiltä pyydetään vahvistusta, että he ovat 16-vuotiaita, kun heille näytetään uudet käyttöehdot. Muita kysymyksiä iän suhteen ei ole.

Ratkaisu tarkoittaa sitä, että WhatsApp-käyttäjille ei esitetä monimutkaisia kysymyksiä Facebookin tapaan. Sen sijaan he hyväksyvät uudet käyttöehdot ja vastaavat ikäkysymyksen. Kyseessä on koko EU-alueelle sopiva ratkaisu, sillä EU-jäsenmaissa lapsia koskeva tiukan tietosuojan ikäraja vaihtelee 13 ja 16 vuoden välillä.

Facebookin lausunto tarkoittaa sitä, että jos alle 16-vuotias käyttäjä ilmoittaa olevansa 16 vuotta täyttänyt, hän voi jatkaa palvelun käyttöä kuten ennenkin. Jos iäkseen ilmoittaa alle 16, palvelun käyttö loppuu siihen.

Facebookille ja WhatsAppille ilmoitus 16 vuoden iästä tarkoittaa sitä, että käyttäjiä ei tarvitse kohdella alle 16-vuotiaana, mikä rajoittaisi näihin kohdistuvaa tiedonkeruuta rajusti. Valheellinen ikäilmoitus mahdollistaa kuitenkin yksityiskohtaisemman tietojen keräämisen.

Toisin kuin emopalvelunsa Facebook, WhatsApp kerää tietoa käyttäjistään ainakin toistaiseksi hyvin rajallisen määrän. Palvelulle siirtyy tieto käyttäjän omasta ja tämän kaverien puhelinnumeroista, mutta itse viestien sisältö on salainen.

Toisin kuin Facebook WhatsApp-yrityskaupan yhteydessä lupasi, yhtiö on yrittänyt sittemmin yhdistää omia tietokantojaan ja kaupassa saamiaan WhatsApp-käyttäjien puhelinnumeroita. Yritys on kuitenkin kaatunut Euroopassa vahvaan EU:n vastustukseen.

Facebookin suunnitelmat WhatsAppin suhteen ovat saaneet kritiikkiä myös yhtiön sisältä. WhatsAppin toinen perustaja Jan Koum ilmoitti Washington Postin mukaan irtisanoutuvansa yhtiön palveluksesta maanantaina. Lehden mukaan eron takana olivat syvät erimielisyydet WhatsAppin strategiasta.

Jo aiemmin irtisanoutunut WhatsAppin toinen perustaja Brian Action puolestaan kehotti maaliskuussa käyttäjiä ”deletoimaan Facebookin”. Molemmat perustajat vastustivat avoimesti Facebookin kohdennettuihin mainoksiin perustuvaa strategiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?