Kommentti: Älä pelkää WhatsAppin käytön loppuvan – Facebookin hiljaisuus kertoo paljon - Mobiili - Ilta-Sanomat

Kommentti: Älä pelkää WhatsAppin käytön loppuvan – Facebookin hiljaisuus kertoo paljon

Julkaistu: 26.4.2018 16:43

WhatsAppin nouseva ikäraja tuskin muuttaa käytännössä mitään. Vaikka muuttaisikin, vaihtoehtoja löytyy. Kyseessä saattaa olla Facebookin yritys vedättää EU:n tietosuoja-asetusta, josta se ei pidä, kirjoittaa Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen.

WhatsApp on ilmoittanut nostavansa ikärajansa Euroopassa 16 vuoteen. Ilmoitus liittyy Euroopan uuteen tietoturva-asetukseen eli gdpr:ään, joka parantaa ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa heistä kerättäviin tietoihin.

WhatsAppin emoyhtiön Facebookin suhtautuminen asetukseen on ollut hyvin nihkeää. Yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg antoi ensin ymmärtää, että eurooppalaisten nauttimasta yksityisyydensuojasta pääsisi nauttimaan myös muu maailma. Nämä puheet peruttiin kuitenkin nopeasti.

Facebook toimikin täysin päinvastoin: Yhtiö siirsi 1,5 miljardin käyttäjänsä tiedot Yhdysvaltoihin Irlannista, missä ne olisivat olleet tiukkojen EU-lakien alaisia. Vain eurooppalaiset pääsevät nauttimaan EU:n määräämästä tiukemmasta tietoturvasta.

 On käynyt selväksi, että Facebook ei pidä sen tiedonkeruuta rajoittavasta asetuksesta.

On käynyt selväksi, että Facebook ei pidä sen tiedonkeruuta rajoittavasta asetuksesta. Yhtiö on jo ehtinyt käyttää asetuksen määräämää turvakyselyä kikkana ujuttaa kasvontunnnistus käyttöön Euroopassa.

Onkin pitkälti mahdollista, että yhtiö käyttää supersuosittua WhatsApp-pikaviestintä keppihevosena saadakseen WhatsApp-käyttäjät puolelleen ja EU:ta vastaan. Kukapa nyt haluaisi, että hyvin toimiva ja suosittu palvelu katoaa alta pois ”pahan ja tyhmän” EU:n takia.

On todella outoa, että WhatsApp kertoo uudesta ikärajasta, muttei kerro mitään sen tarkempia yksityiskohtia. Olen pyytänyt lisätietoja Facebookilta kahdelta eri taholta ja saanut vastaukseksi pelkkää hiljaisuutta.

Loppuuko käyttö?

Mitä sitten tapahtuu seuraavaksi WhatsAppin kanssa? Joutuvatko alle 16-vuotiaat lähtemään?

Todennäköisesti eivät. Facebook tuskin ottaa sitä riskiä, että se alkaa vaatia vahvaa tunnistautumista lapsilta ja näiden vanhemmilta Microsoftin tapaan. Microsoftin tapa toimia on käyttäjän kannalta hieman hankala, mutta yhtiö seuraa kuuliaisesti EU-lakeja, eikä venkoile tässä asiassa.

Mitä todennäköisimmin jatkossa palveluun liityttäessä kysytään ikää, ja se on helppo valehdella. Jos Facebook toimii toisin, WhatsAppia uhkaa todellinen käyttäjäpako.

Markkinoilla on muitakin helppokäyttöisiä pikaviestimiä, kuten Telegram ja Signal, jotka eivät kerää samalla tavalla tietoja käyttäjistään. Varsinkin nuorille on helppo hypätä yhdestä sovelluksesta toiseen – varsinkin, jos joku tekee sovelluksen, joka vie vanhat keskustelut uuteen sovellukseen.

WhatsAppia voinevat siis lapset käyttää jatkossakin. Tällä hetkellä sen ikäraja on 13, mutta sitä käyttävät lukemattomat tätä nuoremmat. Näin tapahtunee 16 vuoden ikärajankin kanssa. Facebook ei voi ottaa sitä riskiä, että se menettäisi ison osan WhatsAppin käyttäjäkuntaa. Sitä se ei saisi takaisin.

EU:n tietosuoja-asetukselle se olisi tietysti huono uutinen. Se jäisi kokolailla kuolleeksi kirjaimeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?