WhatsAppin tulevaisuus on epäselvä – tässä 6 vaihtoehtoa - Mobiili - Ilta-Sanomat

WhatsAppin tulevaisuus on epäselvä – tässä 6 vaihtoehtoa

Julkaistu: 27.4.2018 7:00

Pikaviestimissä vallitsee runsaudenpula. IS Digitoday esittelee muutaman tietoturvaa painottavan vaihtoehdon.

WhatsApp-pikaviestimen käyttöön liittyy monia kysymysmerkkejä. Sen ikäraja on nousemassa, eikä kukaan vielä tiedä, miten tämä tulee vaikuttamaan pikaviestimen käyttöön.

Tämän lisäksi monia mietityttää se, että sen omistaa pahassa yksityisyyskohussa rypevä Facebook. Moni saattaakin etsiskellä parhaillaan korvaavaa pikaviestintä.

WhatsAppin suuria valtteja ovat suuri käyttäjämäärä ja päästä päähän -salaus. Tällä tarkoitetaan sitä, että viestit salataan lähettäjän puhelimessa ja puretaan vastaanottajan laitteessa, jolloin kukaan ei pysty salakuuntelemaan viestintää matkan varrella.

Poimimme suuresta määrästä vaihtoehtoja muutaman, jotka WhatsAppin tavoin lupaavat vankkaa tietoturvaa. Apuna käytimme Make Tech Easier -verkkosivuston artikkelia.

Ikärajat, sikäli kuin olivat saatavilla, perustuvat kehittäjien omiin ilmoituksiin. Emme huomioineet sovelluskauppojen vaihtelevia ikärajasuosituksia.

Telegram (ikäraja: ei ilmoitettu)

Venäläistä alkuperää oleva Telegram on saanut huomiota jouduttuaan Venäjän viranomaisten hampaisiin liian hyvästä tietoturvastaan. Viranomaiset alkoivat estää Telegramia, koska he eivät pääse käsiksi palvelussa kulkeviin salattuihin viesteihin.

Toisaalta salausta on myös arvosteltu, ja asiantuntijat ovat epäilleet sen todellista vahvuutta.

Maksuton ja ilman mainoksia toimiva Telegram julkaistiin alun perin vuonna 2013. Tällä hetkellä sillä väitetään olevan 200 miljoonaa aktiivista käyttäjää, joskin väite edelsi kieltoa Venäjällä.

Sovelluksen saa mobiilissa Androidille, iOS:lle ja jopa Windows Phonelle. Myös pc:tä, Macia ja Linuxia tuetaan omilla ohjelmillaan. Lisäksi on tarjolla selaimessa toimiva web-versio.

Sen toiminnot video- ja ääniviesteineen, puhelinnumeroon perustuvine kirjautumisineen, tarroineen, emojineen ja ryhmäviesteineen saa Telegramin muistuttamaan WhatsAppia monia kilpailijoita enemmän.

Hieman erikoista on se, että vaikka Telegramin salausta kehutaan, sovellus tallentaa WhatsAppin sillä lähetetyt tiedostot salaamattomina omaan kansioonsa puhelimen tallennustilaan.

Signal (ikäraja: ei ilmoitettu)

Vuonna 2014 ilmestynyttä Signalia pidetään monin tavoin Telegramia muistuttavana. Signal on myös se pikaviestisovellus, jota NSA-vuotaja Edward Snowden on suositellut.

Ilmainen pikaviestin on saatavilla Androidiin, iOS:ään, Windowsiin, Maciin ja Linuxiin. Sen päästä päähän -salaukseen käytetty Signal Protocol on myös muun muassa WhatsAppin käytössä.

Signalin on kehittänyt Open Whisper Systems, ja sovellus on avointa koodia. Tosin vaatimus puhelinnumeron luovuttamisesta käyttöä varten WhatsAppin tavoin on saanut osakseen kritiikkiä.

Toisin kuten WhatsApp ja Telegram, Signalin viestinnästä ei jää kopioita pilveen. Käyttäjä voi itse varmuuskopioida viestintänsä talteen, mitä varten hän saa 30-merkkisen yksilöllisen salausavaimen. Jos puhelin hukkuu eikä varmuuskopiota ole, koko viestintähistoria on menetetty.

Line (sallittu lapsille vanhempien luvalla)

Korealaislähtöinen ja etenkin Japanissa suosittu Line on saanut satoja miljoonia käyttäjiä. Tästä huolimatta se on vieras nimi useimmille suomalaisille.

Line sai alkunsa hätäviestimenä Japanin tuhoisan vuoden 2011 maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen. Vaikka palvelun tietoturva oli aluksi puutteellinen, nykyisin se tarjoaa viesteille päästä päähän -salauksen.

Muita ominaisuuksia ovat esimerkiksi konferenssipuhelut, tuhansien tarrojen valikoima ja pelkistetty, muokattavissa oleva käyttöliittymä. Osa toiminnoista vaatii pääsyä esimerkiksi yhteystietoihisi tai sijaintiisi, mutta oikeuksia ei tarvitse myöntää peruskäyttöä varten. Viestit voi asettaa tuhoutumaan haluttuun aikaan.

Maksuton Line on saatavissa Androidiin, iOS:ään, Windows Phoneen, Windowsiin, Maciin ja Chrome-selaimeen.

Wickr Me (ikäraja Yhdysvalloissa 13)

Vuonna 2012 ilmestynyt Wickr Me on ilmainen pikaviestin, joka päästä päähän -salauksen lisäksi säilyttää viestejä vain rajatun ajan. Maksuton versio käyttää samaa salausta kuin maksullinen Wickr Pro.

Wickrin taustalla on muun muassa Nico Sell, joka tunnetaan kuuluisan Def Con -tietoturvatapahtuman järjestäjänä. Sovelluksen käyttämä salaus on nykyisin avoimesti tarkasteltavissa heikkouksien varalta.

Sovelluksella voi viestittelyn lisäksi muun muassa tehdä puheluita sekä jakaa videoita, valokuvia ja tiedostoja. Viestejä voi koristella tarroilla ja emojeilla.

Sovellus on saatavissa iOS:lle, Androidille, Windowsille, Macille ja Linuxille (Ubuntu).

Foilchat (ikäraja: ei ilmoitettu)

Suomalainen foilChat julkaistiin vuonna 2013. Tietoturvaa painottava palvelu panostaa viestien päästä päähän salaamiseen erilaisilla tekniikoilla.

Esimerkiksi Wickrin tapaan viestit voi säätää tuhoutumaan tietyn ajan kuluttua, ja käyttäjä voi poistaa aiemmin lähettämiään viestejä. Sovellus tukee myös esimerkiksi video- ja voip-puheluita.

FoilChat toimii selaimissa, Androidissa ja iOS:ssä ja siitä on saatavilla ilmainen versio.

iMessage (ikäraja: 13 Apple ID:lle, perhejaolla ei ikärajaa)

iMessage on poikkeus, sillä se toimii vain Applen laitteissa. Kyseessä ei ole itsenäinen, kaikkien ladattava sovellus.

IMessage on oletuksena mukana iOS-laitteissa, kuten iPhoneissa, joten se on helposti monen ihmisen ulottuvilla. Lisäksi Apple on ponnekkaasti puhunut vahvan salauksen puolesta ja vannonut julkisesti suojelevansa asiakkaidensa yksityisyyttä. IMessage-viestit salataan päästä päähän.

Kaikesta huolimatta sovelluksen tietoturvaan kannattaa suhtautua terveellä varauksella. Suurena amerikkalaisena yhtiönä Appleen kohdistuu jatkuvasti valtavia paineita viestiliikenteen avaamiseksi.

Pysy aina valppaana

Lupauksiin vahvasta tietoturvasta liittyy aina kysymysmerkkejä. Onko esimerkiksi tänä päivänä vahva salaus edelleen vahva vielä viiden vuoden päästä, kun murtotekniikat ovat kehittyneet. Tai onko pikaviestimissä tietoturvahaavoittuvuuksia, jotka voivat päästää kiertämään suojaukset?

Viestiketjujen koskemattomuus ei myöskään aina ole taattu sovellusten käyttötavasta riippuen. Esimerkiksi iMessage lakkaa salaamasta viestejä, kun niitä lähetetään Android-puhelimiin.

Toinen tyypillinen ongelma vaihtoehtosovellusten käytössä on niiden pienempi käyttäjäkunta. Jos lataat esimerkiksi foilChatin, löydätkö ystäväpiiristäsi ketään muuta, jolla on se puhelimessaan?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?