Suomalaispuhelin floppasi rajusti jo ennen julkaisua – uusi malli työn alla

Certum Phone ei saanut joukkorahoituskeräyksessä kasaan kuin murusia, joten nyt suunnitelmat on ravisteltu uusiksi.

23.4.2018 7:00

Suomalaisen ja markkinoiden parhaaseen kuuluvuuteen tähdänneen Certum Phone -älypuhelimen joukkorahoitus Indiegogo-verkkopalvelussa on epäonnistunut. Viiden miljoonan dollarin tavoitteen sijaan rahaa kertyi noin 4000 dollaria kahdeksalta tukijalta.

Kampanjaa on jäljellä vielä parisen viikkoa, mutta puhelinta kehittävä Zero Reception veti jo johtopäätökset.

– Meille on tullut palautteen perusteella hyvin selväksi, että meidän pitää tehdä muutoksia puhelimeen, sanoo Zero Receptionin toimitusjohtaja Janne Knuutinen.

Knuutinen oli vielä ennen joukkorahoituksen alkamista luottavainen sen onnistumiseen. Hänen mukaansa yleisö ei kuitenkaan ollut tyytyväinen puhelimeen, joka ratsastaa lähinnä kuuluvuudellaan.

Kaikki riippuu rahasta

Ensimmäinen Certum Phone on nyt hylätty. Sen sijaan suunnitelmia aikaistetaan seuraavan mallin tuomiseksi tarjolle nopeammin.

Muutokseen vaikuttivat myös viimeaikaiset tapahtumat tietoturvallisuuteen liittyen, kuten Facebook-kohu.

– Meillä oli tarkoitus esitellä markkinoille tietoturvallisuuteen keskittyvä puhelinmalli loppuvuodesta, mutta tilaus sille tulikin aikaisemmin.

Uuteen puhelimeen luvataan hintaluokassaan ennennäkemättömiä tietoturvaominaisuuksia, joita Knuutinen ei vielä kommentoi enempää. Komponentit on päivitetty, ja muotoiluun on panostettu enemmän.

– Kuuluvuus on yhä ihan selkeästi se pääominaisuus. Parhaan mahdollisen kuuluvuuden aikaansaaminen voi olla nyt haasteellista. Siinä voidaan pikkuisen hävitä, mutta pystymme kuitenkin tarjoamaan huomattavasti kilpailijoita paremman ratkaisun, toimitusjohtaja linjaa.

Ensimmäisen mallin oli kuitenkin tarkoitus tuoda rahaa Zero Receptionin kassaan ja mahdollistaa seuraavan mallin kehittäminen. Nyt kun joukkorahoitus epäonnistui, riittävätkö rahat?

– Käymme koko ajan neuvotteluita eri suuntiin, Knuutinen asettelee.

Rahoituskuvioista ei paljoa tietoa irtoa, mutta rahoittajana voisi periaatteessa olla perinteisen sijoitusyhtiön ohella jokin palveluntarjoaja tai teleoperaattori.

Päätöstä ei ole tehty, kokeillaanko seuraavan mallin kanssa joukkorahoitusta, vai otetaanko remmiin suosiolla ulkopuolisia sijoittajia. Zero Reception halusi alun perin pysyä sijoittajista riippumattomana voidakseen pitää puhelimen kehityksen täysin omissa käsissään.

Oliko tämä tässä?

Kuinka suuren uhan alla koko hanke on nyt?

– En näe sitä sillä tavalla, että tämä uhan alla olisi. Tällaisen puhelimen kehittäminen on iso hanke kaiken kaikkiaan. Se rahoitus, mitä on jo tullut yksityisihmisiltä ja eri yrityksistä, on ollut sen verran positiivista, että uskon tälle olevan kysyntää ja että se saadaan liikkeelle.

Puhelin on edelleen tarkoitus valmistaa Suomessa ja tuoda saataville ensi vuonna.

Tällä hetkellä Certum Phonen tarina muistuttaa toista puhelinhanketta, joka kaatui alkuvuonna. Siinä kerättiin rahaa Suomessa valmistettavaan Turing-puhelimeen, ja mallista siirryttiin seuraavaan ilman ensimmäisenkään julkaisua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?