8 yksinkertaista niksiä – näin otat puhelimellasi paljon parempia kuvia ja videoita

Matkapuhelin on loistava väline ainakin yhdestä yksinkertaisesta syystä. Puhelin on mukana lähes kaikkialla.

19.4.2018 18:09

Kännykkäkameralla on mahdollista ottaa hyvätasoisia valokuvia. Pienikin heilahdus tai tarkennusvirheet voivat kuitenkin pilata muuten hyvän kuvan. Kesken kuvauksen saapuva puhelu voi puolestaan häiritä tärkeän ja ohikiitävän hetken taltiointia.

Yllä olevalta videolta voit katsoa, miten kännykkäkuvauksen sudenkuopat voi välttää.

Keräsimme kahdeksan vinkkiä, joiden avulla kännykkäkuvaamisen selkeimmät virheet voi välttää.

  1. Voit varmistaa, että puhelut ja ilmoitukset eivät häiritse kuvaustilannetta. Jos et tarvitse verkkoyhteyttä kuvauksen aikana, aseta matkapuhelimesi asetuksista Lentokonetila päälle. Jos tarvitset verkkoyhteyttä, voit selvittää, onko puhelimessasi puhelut, hälytykset ja ilmoitukset mykistävä Älä häiritse -tila.

  2. Kameran linssi on syytä pitää puhtaana. Linssille kertyy helposti rasvaa ja muuta likaa, joka heikentää kuvien laatua. Käytä linssien puhdistamiseen tarkoitettua liinaa.

  3. Kuvaa mahdollisimman usein puhelimesi ykköskameralla, eli puhelimen takakannen puoleisella kameralla. Kameroiden laadussa on selkeä ero.

  4. Lukitse kohteesi kännykän näytöltä. Esimerkiksi iPhonen kamerasovelluksessa tarkennuksen voi lukita painamalla näytöllä näkyvää kohdetta sormella parin sekunnin ajan. Tarkennuskohteen voi valita myös useimmissa muissa puhelimissa napauttamalla sormella näyttöä haluamastaan kohdasta. Tarkennuspistettä voi vaihtaa helposti napauttamalla näyttöä uudestaan toisesta kohdasta.

  5. Kännykkä heilahtaa helposti. Puhelimesta kannattaa siksi ottaa mahdollisimman tukeva ote. Harkitse ulkoisen tuen, esimerkiksi kolmijalan tai selfie-kepin käyttöä.

  6. Paikanna tilan vahvin valonlähde. Ulkona se voi olla aurinko, sisällä voimakkain lamppu. Pidä tämä valonlähde selkäsi takana, jotta kohteesi ei jää varjoon. Jos taas haluat tummentaa kohteesi, voit asettaa vahvimman valonlähteen eteesi.

  7. Matkapuhelimien salamat ovat heikkoja ja raakoja. Niitä ei kannata käyttää kuin poikkeustapauksissa. Harkitse ledivalon käyttämistä, jos tila on hämärä ja kuvaat myös videota.

  8. Videokuvaus on oma taiteenlajinsa. Jos kuvaat videota ja haluat varmistua hyvästä äänenlaadusta, kannattaa harkita ulkoisia mikrofoneja. Jos et halua hankkia erillistä mikrofonia, voit hyödyntää matkapuhelimesi handsfreen mikrofonia. Muista tarkennus ja varmista myös videokuvauksessa, että kännykälle on hyvä tuki. Hämärässä lisävalo on usein välttämätön.

Oletko tänä keväänä kuvannut jotakin mielenkiintoista? Tallensitko puhelimellasi osuvan videon? Lähetä kuvasi ja videosi Ilta-Sanomiin multimediaviestinä numeroon 13456 tai WhatsAppilla numeroon 040 660 9019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?