Päivitys rikkoi iPhone 8 -puhelimia – suomalaiskorjaaja: ”Meillä ei yhtään tuollaista tapausta”

Applen uusin päivitys voi aiheuttaa ongelmia joissakin korjatuissa iPhone 8 -puhelimissa.

10.4.2018 16:00

Apple alkoi maaliskuun lopussa jakaa iPhone- ja iPad-laitteisiinsa uutta iOS 11.3 -päivitystä. Päivitys on kuitenkin aiheuttanut ongelmia joihinkin iPhone 8 -puhelimiin, joiden rikkoutunut näyttö on korvattu muulla kuin Applen omalla iPhone-varaosanäytöllä, kertoo Motherboard-verkkolehti.

Korjatut iPhone 8 -puhelimet toimivat hyvin ennen päivitystä. Päivityksen asentamisen jälkeen vaihdetut näytöt eivät kuitenkaan enää tunnista kosketusta, mikä tekee kosketusnäytöstä ja puhelimesta käyttökelvottoman. Motherboardin mukaan eräs huoltoyhtiö on joutunut korjaamaan uudelleen yli 2000 puhelinta.

Vika piilee todennäköisesti näyttöön liittyvässä pienessä sirussa. Osa vaihtonäyttöjen valmistajista on jo kehittänyt korjauksen, mutta sen asentaminen vaatii jälleen puhelimen viemistä korjaajalle.

Suomessa esimerkiksi Fonum- ja iTapsa-laitekorjaamot käyttävät muita kuin Applen omia varaosia.

– Meillä ei ole yhtään tuollaista tapausta, kertoo iTapsan toimitusjohtaja Niklas Koponen.

Myöskään Fonumissa ei ole tullut tietoon tapauksia, joissa yhtiön huoltamissa iPhone 8 -laitteissa olisi ilmennyt näyttövikoja iOS11.3-päivityksen jälkeen.

ITapsa-korjaamoissa on Koposen mukaan vaihdettu noin puolen vuoden aikana toistasataa varaosanäyttöä rikkoutuneiden iPhone 8- ja 8+ -puhelimien alkuperäisten näyttöjen tilalle. Applen uusin iOS 11.3 -päivitys ei ole kuitenkaan aiheuttanut valituksia asiakkailta.

– Varaosanäyttöjä löytyy monenlaatuisia. Meidän käyttämämme vastaavat alkuperäistä tekniikkaa Koponen sanoo.

Applen päivitykset ovat aiemminkin aiheuttaneet vikoja iPhone- ja iPad-laitteisiin, joita on korjattu muilla kuin Applen omilla varaosilla. Esimerkiksi Applen iOS9-päivitys aiheutti ”error 53” -vikailmoituksen ja muutti käyttökelvottomiksi iPhone-puhelimia, joihin oli vaihdettu sormenjäljen tunnistava kotinäppäin muualla kuin Applen valtuuttamassa huollossa.

Applen menettelyä arvosteltiin voimakkaasti. Yhtiötä vastaan ehdittiin nostaa Yhdysvalloissa joukkokanne, ennen kuin Apple julkaisi itse asennettavan korjauksen, joka palautti puhelimet toimintakuntoon.

– Aina silloin tällöin näitä tulee, mutta Apple korjaa näitä ohjelmistopäivityksiä hyvin nopeasti, Koponen toteaa.

Applen iOS9.3 -päivitys esimerkiksi aiheutti ongelmia vaihdetuissa sormenjälkitunnistimissa. Apple julkaisi pian uuden päivityksen korjaamaan vikaa.

Tuore iOS11.3 -päivitys on myös sekoittanut yritysten käyttämää etäpäivitystekniikkaa, jota käytetään työsuhdepuhelimien hallintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?