Android P:n HEIC-valokuvat vaativat tukea laitteistolta ja lisenssin hankkimista - Mobiili - Ilta-Sanomat

Uudessa Androidissa on näppärä ominaisuus, joka säästää valtavasti tilaa – on arpapeliä, toimiiko se puhelimessasi

Android P tuo tuen uudelle kuvaformaatille, joka säästää rutkasti tilaa. Teknologiaan liittyy kuitenkin paljon ongelmia, Cnet kertoo.

19.3.2018 16:09

Googlen tuleva Android-käyttöjärjestelmän versio – toistaiseksi nimeltään vain Android P – tukee uutta tiedostomuotoa nimeltä HEIC. Se pienentää kuvakokoa noin puoleen säästäen tilaa puhelimessa. Mutta ongelmiakin on.

HEIC perustuu teknologiaan nimeltä HEIF (High Efficiency Image Format), joka puolestaan pohjautuu videoita varten kehitettyyn HEVC-tekniikkaan (High Efficiency Video Coding). Googlen suunnitelmista tietävä henkilö kertoi Cnetille, että puhelimen laitteiston on tuettava HEVC:tä valokuvien ottamiseksi uudella tilaa säästävällä menetelmällä.

On esimerkiksi mahdollista, että moni halpasarjan Android-luuri ei sisällä tarvittavia siruja tekniikan käyttämiseen. HEVC-videota tukevat ainakin useat Snapdragon-suorittimet ja Samsungin Exynos 7- ja 9 -suorittimet. Mutta soppaa hämmentää myös teknologian lisensointi. Puhelinvalmistajien pitää varmistaa paitsi raudan toimivuus myös teknologian lisenssit voidakseen käyttää sitä.

Cnetin mukaan tilanne on yksinkertaisempi uusissa iPhoneissa, joissa Apple on varmistanut sirujensa kyvyn tukea uutta formaattia.

HEIC-kuvien katselu ei edellytä erillistä laitetukea, mutta moni ohjelmisto ei tällä hetkellä pysty esittämään näitä kuvia. Siksi teknologia tuskin korvaa vanhaa, mutta toimivaa JPEG:tä ihan heti.

Android P:n uudistukset eivät rajoitu HEIC:iin. Lisäksi luvassa on esimerkiksi sisätilanavigointia ja suojaa salakuuntelulta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?