Tällainen on uusi Android: 6 merkittävää muutosta puhelimen käyttöön

Android P tuo paljon uudistuksia tapaan käyttää puhelinta.

12.3.2018 10:01

Google esitteli viime viikolla seuraavaa versiota Android-käyttöjärjestelmästä. Android P -työnimellä kulkevasta Android 9:stä on nyt saatavilla esikatseluversio Googlen omille Nexus-puhelimille.

1. Sisätilanavigointi

Sisätilanavigointi on osa seuraavaa Android-versiota.

Käyttöjärjestelmän suurimpiin uudistuksiin kuuluu sisätilanavigointi. Tämä perustuu langattoman wifi-verkkostandardin uuteen 802.11mc-versioon, joka tunnistaa puhelimen ja wlan-tukiaseman välisen etäisyyden. Tämä mahdollistaisi esimerkiksi karttojen käytön suunnistamisessa kauppakeskuksissa. Ominaisuus ei ole näillä näkymin tulossa käyttöön nykyisissä puhelimissa, sillä se vaatii uuden verkkostandardin hallitsevan laitteen.

2. Ei enää mahdollisuuksia salakuunteluun

Google parantaa myös Androidin tietoturvaa merkittävällä tavalla: estämällä taka-alalla olevia sovelluksia käyttämästä puhelimen kameraa, mikrofonia ja muita sensoreita. Muutoksen myötä kuvaus ja kuuntelu olisi mahdollista vain sovelluksen ollessa aktiivinen ja etualalla.

Nykyisellään käyttäjä voi estää sovelluksilta pääsyn esimerkiksi kameraan, mutta tällöin sovelluksen monet ominaisuudet saattavat jäädä hyödyntämättä.

Tämä on merkittävä uudistus, sillä esimerkiksi Facebookia on epäilty toistuvasti salakuuntelusta.

3. Monipuolisemmat ilmoitukset

Sovellusten antamiin ilmoituksiin tulee uutta sävyä suoraan näkyvillä liitteillä sekä mahdollisuudella pikavastauksiin.

Käyttäjän sovelluksilta ja käyttöjärjestelmältä saamat ilmoitukset laajenevat Android P:ssä. Jos saapuvassa viestissä on liite, se näkyy suoraan viestistä kertovassa ilmoituksessa. Samoin ilmoituksiin on mahdollista liittää mahdollisuus pikavastaukseen, eli esimerkiksi lounaskutsuun voisi vastata myöntävästi yhdellä klikkauksella ilmoituksesta käsin.

4. Kikkoja kameroilla

Google lisää käyttöjärjestelmään myös tuen useamman kameran samanaikaiselle käytölle. Näin sovellukset voivat hyödyntää esimerkiksi Nokia-, Samsung- ja Huawei-puhelimien useampia kameroita vaikkapa etäisyysmittauksiin tai stereokuviin. Nykyisellään useampaa kameraa osaavat hyödyntää lähinnä puhelinvalmistajien omat kuvaussovellukset.

5. Lovinäytöt tulevat

Asuksen tuore Zenfone 5 on esimerkki Android-puhelimesta, jossa on näyttölovi.

Lisäksi käyttöjärjestelmään tulee tuki ”näyttölovelle”. Tällä tarkoitetaan nopeasti yleistyvää, iPhone X:n aloittamaa trendiä, jossa koko ruudun täyttävien näyttöjen yläosaan syntyy lovi kameran tai kameroiden sijoittelun myötä. Tämä auttaa sovellusten tekijöitä rakentamaan ohjelmansa siten, että lovi ei riko niiden näkymää tai käyttöliittymää.

6. Huipputason videota

Android P tuo tullessaan myös tukea uusille mediaformaateille. Jatkossa käyttöjärjestelmä osaa toistaa suoraan HDR (High Dynamic Range) -videoita.

Käyttöjärjestelmän varsinainen julkistus tapahtunee Google I/O -tapahtumassa loppukeväästä. Sen lopullista julkistusta odotellaan kesän jälkeen.

Tästä menee vielä oma aikansa, kun puhelinvalmistajat räätälöivät sen omille laitteilleen. Viime vuosina suurin osa valmistajista on tuonut uusia Android-versioita vanhoille laitteilleen kohtalaisen laiskasti aivan huippumalleja lukuun ottamatta.

Googlen odotetaan antavan edellisversioiden tapaan Android 9:lle P:llä alkavan, johonkin jälkiruokaan viittaavan nimen. Ehdotuksiksi on heitetty toistaiseksi muun muassa Pie, Popsicle, Peanut Butter sekä Peppermint.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?