Googlen Kuvat-sovellukseen tulee iso muutos

Google tuo kuvasovellukseensa tekoälyä kuvien tunnistamiseen. Samalla se mahdollistaa entistäkin tarkemman tiedon keräämisen.

Google Lens osaa muun muassa tunnistaa rakennuksia.

8.3.2018 7:00

Google tuo Lens-sovelluksen osaksi kaikista Android-puhelimista löytyvää Kuvat-sovellusta (engl. Photos).

Lens on sovellus, joka analysoi valokuvassa olevia tietoja. Tunnistaessaan nähtävyyden se osaa hakea hakukoneella siitä lisätietoja. Jos sillä luetaan käyntikortti, se osaa lisätä kortin omistajan puhelimen yhteystietoihin. Ravintolaa kuvatessa se näyttää kuvassa näkyvän ravitsemusliikkeen saamat arvostelut. Wifi-tukiaseman salasanan (ssid) lukeminen laitteen kyljestä mahdollistaa suoran verkkoon kirjautumisen.

The Vergen mukaan Lens oli aluksi yksinomaan Googlen omille Pixel-puhelimille suunnattu sovellus, mutta nyt se tuodaan kaikkiin Android-laitteisiin.

Kuvat-sovellus päivittyy Android-puhelimissa automaattisesti. Se ei kuitenkaan tapahdu kaikilla samanaikaisesti, ja uuden version saaminen saattaa kestää useita päiviä.

Kuvat-sovelluksen päivityttyä sen kuvankatselunäkymään ilmestyy Lens-vaihtoehto, jonka klikkaaminen kertoo lisätietoja kuvan kohteesta.

Google Lensin toiminnallisuus muistuttaa jossain määrin Samsungin tekoäly Bixbya, joka osaa niin ikään tunnistaa kuvissa olevia esineitä. Tällaisia ovat muun muassa viinipullojen etiketit.

Kuvia analysoivat tekoälysovellukset ovat herättäneet huolta yksityisyydestä, sillä tekoälyjä kehittävät yhtiöt voivat kerätä niiden avulla entistäkin tarkempaa tietoa käyttäjistään. Mikäli et ole estänyt Googlea tallentamasta selaushistoriaasi, Google ottaa talteen myös Lens-toiminnolla tekemäsi haut ja kuvatulkinnat sekä itse tulkittavan kuvan. Voit katsella Google-asetuksiasi Lensin suhteen täällä (edellyttää sisäänkirjautumisen).

Googlen Kuvat-sovellus on saatavilla myös Apple-laitteille. Niihin Lens-ominaisuus tulee myöhemmin, kunhan iOS-käyttöjärjestelmäversio on vähintään 9.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?