Android lähettää 112-puhelujen paikkatiedot automaattisesti hätäkeskukseen - Mobiili - Ilta-Sanomat

Android-puhelin on hätäpuhelua soitettaessa parempi kuin iPhone – ominaisuus voi pelastaa hengen

Android-puhelimet lähettävät paikkatiedon pelastusviranomaisille automaattisesti Suomessa.

Tällä hetkellä paikkatiedon välittämiseksi hääkeskukseen iPhonella tarvitaan 112-sovellus. Android-puhelimissa tieto välittyy automaattisesti.

6.3.2018 7:00

Google ja Hätäkeskuslaitos tekivät viime vuoden lopulla sopimuksen, joka voi pelastaa henkiä Suomessa.

Hätäkeskuslaitoksen mukaan Android-puhelin lähettää nyt automaattisesti tiedon 112-hätänumeroon soittavan sijainnista. Tieto myös päivittyy 30 sekunnin välein puhelun ajan. Tämä voi nopeuttaa avun saantia tilanteissa, joissa soittaja ei osaa kertoa tarkalleen, missä hän on.

Toimintoa ei tarvitse ottaa erikseen käyttöön. Sen pitäisi toimia itsestään kaikissa Android-puhelimissa riippumatta niiden iästä tai käyttöjärjestelmän versiosta.

Applen iPhone-puhelimet eivät tee samoin, joskin tilanne on muuttumassa.

– Apple on ilmoittanut, että tämä toiminto olisi mahdollinen iOS-versiossa 11.3, Hätäkeskuslaitoksen hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen kertoo.

Niemisen mukaan Hätäkeskuslaitos testaa toimintoa aktiivisesti Applen ja Telia-operaattorin kanssa. Mutta vaikka iOS on tukemassa toimintoa keväästä alkaen, ei sen varsinaisesta käyttöönotosta ole vielä tarkkaa aikataulua.

Kyseessä on niin sanottu Advanced Mobile Location -toiminto, eli AML. Tavoite on, että iPhonet alkaisivat välittää 112-puhelujen paikkatiedot automaattisesti tämän vuoden aikana.

Eli siis tällä hetkellä Android-käyttäjät ovat hätätilanteessa paremmassa asemassa kuin iPhone-käyttäjät?

– Tältä osin kyllä, mutta meillä on myös 112 Suomi -sovellus, joka toimii Androidissa, iOS:ssä, Windowsissa ja Jollassa. Kaikille on taattu mahdollisuus sijaintitiedon välittymiseen, Nieminen huomauttaa.

Myös 112 Suomi -mobiilisovellus kertoo hätäkeskukseen soittajan sijainnin. Sovelluksessa on muitakin toimintoja, joiden vuoksi sitä ei pidetä hyödyttömänä edes Androidissa Googlen kanssa tehdystä sopimuksesta huolimatta. 112 Suomi sisältää esimerkiksi Tienkäyttäjän linjan, jonne soitettaessa sovelluksen kautta soittajan sijaintitieto välittyy samalla.

Tällä hetkellä AML-sijaintitieto saadaan kymmenistä tuhansista ilmoituksista kuukausittain (yli 50 000 hätäpuhelun yhteydessä tammikuussa 2018). Samaan aikaan 112 Suomi -sovelluksen kautta on vastaanotettu muutamia tuhansia sijaintitietoja kuukaudessa.

Android-käyttäjien paikkatietojen välittymisestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?