Suomalainen Janne Knuutisen Certum Phone lupaa parempaa kuuluvuutta - Mobiili - Ilta-Sanomat

Ex-nokialainen suunnitteli puhelimen, joka iskee ihan uuteen markkinarakoon: ”Ihmisten on hankala ymmärtää...”

Vielä suunnittelupöydällä oleva Certum Phone pyrkii erottautumaan kuuluvuudellaan.

Certum Phonen on tarkoitus erottua kuuluvuudellaan.

2.3.2018 7:00

Barcelonan MWC-messuilla vedettiin verhot uuden suomalaisen älypuhelimen edestä. Kyseessä on Android-puhelin nimeltä Certum Phone, eikä se kilpaile näytöllään, tehollaan tai vaikka tallennustilallaan. Sen sijaan valttina on parempi kuuluvuus.

Puhelimen takana on pitkälti entisistä nokialaisista ja microsoftilaisista koostuva oululaisyritys Zero Reception. Toimitusjohtaja Janne Knuutinen, entinen nokialainen hänkin. Hän työskenteli 14-vuotisen Nokia-uransa aikana tuotekehityksessä ja sitten yhdessä operaattorien kanssa puhelinten vastaanottokykyä mittaillen.

Janne Knuutinen

Knuutinen kertoi Ilta-Sanomat Digitodaylle vuonna 2015, että puhelimien kuuluvuudesta on hyvin vaikea saada tietoa. Hän oli tuolloin alkanut ylläpitää verkkosivustoa, jolla hän julkaisi itse tekemiensä kuuluvuusmittausten tuloksia.

Knuutinen kertoo kehittelemänsä puhelinkonseptin herättäneen epäilyksiä Suomessa.

– Suomessa ihmisten on ollut hieman hankala ymmärtää tätä, koska pääsääntöisesti täällä on hyvät verkot. Mutta esimerkiksi Oulusta ei tarvitse kymmentäkään kilometriä ajaa, kun ollaan jo paikoissa, joissa ei pysty sisältä soittamaan. Isommissa maissa ja varsinkin kaupungeissa kuuluvuus on ihan oikea ongelma, Knuutinen huomauttaa.

Haloo, haloo?

Esimerkiksi joissakin uusissa rakennuksissa käytetyt seinämateriaalit haittaavat selvästi puhelimella soittamista kotoa käsin. Tästä on rutkasti todisteita Suomestakin.

Knuutisen tekemissä puhelinten kuuluvuusmittauksissa laite kiinnitetään kaiuttoman huoneen testialustaan. Testausta kontrolloidaan suljetun huoneen ulkopuolelta käyttäen testeihin soveltuvia radiokanavatestereitä.

Toimitusjohtajan mukaan Certum auttaisi tilannetta jo itsessään. Mutta paras tulos saadaan, jos myös teleoperaattorit tulevat vastaan käyttämällä alempia taajuuksia.

– Mitä alempi taajuus, sitä paremmin signaali tulee perille sisätiloihin.

Tätä silmällä pitäen Certum on suunniteltu käyttämään tehokkaasti hyväksi juuri alempia 700 ja 800 megahertsin taajuuksia.

Puhelinta ei vielä ole

Certumissa kuuluvuutta pyritään parantamaan paitsi sisuskalujen, myös ulkoisten ominaisuuksien avulla. Kuoret ovat kierrätettyä muovia, koska lasi ja metalli heikentävät signaalin kulkua. Toki muovi on valintana myös edullinen.

Puhelin on suunnitteluvaiheessa, eikä toimiva fyysisiä kappaleita ei ole. Mihin lupaukset paremmasta kuuluvuudesta sitten perustuvat?

– Ne on tehty puhelinsuunnitteluun kuuluvan simuloinnin kautta. Näin saimme antenniarvot, joita pystytään vertaamaan myynnissä oleviin laitteisiin, Knuutinen vastaa.

Simuloinnin perusteella Certumin kuuluvuus voi olla yli neljä kertaa parempi kuin kärkibrändien puhelimissa.

– Minun näkemykseni on, että saamme kuuluvuuden [valmiissa puhelimessa] vielä paremmaksi, kuin missä tällä hetkellä ollaan.

Puhelimen antennisuunnittelija on tamperelainen Radientum.

Hintaa ei kerrota

Maaliskuussa Zero Reception käynnistää Indiegogossa joukkorahoituskampanjan puhelimen tuotantoon saamiseksi. Knuutinen ei vielä paljasta rahallisia tavoitteita, puhelimen tavoiteltua myyntihintaa tai sen teknisiä yksityiskohtia muuten kuin, että siinä ajetaan perus-Androidia.

Vastaavia suomalaisia laitehankkeita, kuten Jolla ja Eve-Tech, ovat leimanneet myöhästymiset, jotka ovat osin johtuneet valmistajien toimittamista huonolaatuisista komponenteista.

Janne Knuutinen luottaa, että nämä sudenkuopat ovat vältettävissä. Syynä on ennen kaikkea se, että kuuluvuus poislukien Certum tuo loppujen lopuksi aika vähän uutta Android-maailmaan. Se tarkoittaa, että valmiita palasia puhelimeen on saatavilla pilvin pimein eri tehtailta.

Certumia ei silti ole tarkoitus valmistaa Kiinassa.

– [Valmistus Suomessa] on ihan selkeä tavoite, Knuutinen yllättää.

Tästä on luvassa lisää tietoa maaliskuussa joukkorahoituksen käynnistyessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?