Tässä on uusi Nokia-banaanipuhelin – testasimme kohukännykkää

Uusi Nokia 8110 vaikuttaa napakalta, mutta nettiselaimen ja kartan toiminta pienellä näytöllä epäilyttää.

28.2.2018 9:14

Nokia-puhelimia valmistava HMD Global uusi viime vuoden tempun Barcelonan MWC-messuilla ja julkaisi taas uusitun version vanhasta Nokia-puhelinklassikko 3310:stä. Viime vuoden julkistus sai aikaan hurjan mediamylläkän. Nyt HMD uusi tempun Nokia 8110 -mallilla. Ilta-Sanomat Digitoday tutustui uutuuteen tuoreeltaan Barcelonassa.

Nokia 8110 4G Reloaded on yksi Barcelonan MWC-messujen kuvatuimmista puhelimista, sillä esittelymallien äärellä on jatkuvasti käynnissä ahkera kuvaaminen. Laite kiinnosta kansainvälistä mediaa kovasti. Banaaninkeltainen väri ja kaareva muoto saavat hyvälle tuulelle, sitä ei voi kieltää.

Puhelimen kaareva muoto sopii hyvin käteen – jälleen kerran. Uudistettu malli muistuttaa itse asiassa paljon alkuperäistä vuonna 1996 julkistettua puhelinta. Onneksi ulkoista antennia ei ole kopioitu uuteen versioon, ja värinäyttö on tietenkin itsestäänselvyys.

Alkuperäisen mallin tapaan liukukansi täytyy siirtää sormella syrjään. Esimerkiksi Nokia 7110 -mallissa kansi napsahti auki napin painalluksella. Joka tapauksessa uuden version kansi vaikuttaa napakalta, eikä se heilu tai hölsky, vaan sulkeutuu ja avautuu luottamusta herättävän loksahduksen kanssa. Kannen avaamalla pystyy myös vastaamaan puheluun.

Kannen avaaminen on myös ainoa tapa päästä käyttämään puhelimen toimintoja, sillä 2,4 tuuman näyttö ei tottele kosketusta.

Kannen avaaminen tuo esiin jälleen yhden eron alkuperäiseen malliin verrattuna. Näppäimet ovat litteät, alkuperäisissä Nokian malleissa ne olivat koholla. Vanhaa tuttua näppäintuntumaa ei siis uudessa mallissa ole, mutta toisaalta, ihmiset kirjoittavat nykyään kuulemma kosketusnäytöilläkin...

Valikot tuovat muistoja mieleen. Niissä siis valitaan kohde keskellä olevalla napilla, ja valikoissa liikutaan keskinäppäintä reunustavan keinunäppäimen avulla. Toiminta on nopeaa.

Valikkojen sovellusikonit näyttävät tutuilta, mutta peruspuhelimen käyttöjärjestelmänä ei ole enää Symbian, vaan Linux-pohjainen KaiOS, tai oikeastaan siihen perustuva Smart feature -käyttöjärjestelmä.

Kaikki vaikuttaa kuitenkin tutulta. Puhelimesta löytyy kellon, kalenterin ja muiden perussovellusten lisäksi monia sovelluksia, kuten Googlen kartat ja haku sekä Facebook ja Twitter. Nettiselainkin löytyy, mutta sitä eikä muita sovelluksia ei päässyt messuilla testaamaan.

Laitetta voi myös yhteyspisteenä, eli tehdä siitä mobiiliverkkoon liitetyn wlan-tukiaseman, jonka kautta muut laitteet pääsevät nettiin.

Puhelimen takana on kahden megapikselin kamera, joka on nykyaikana yllättävän heikko esitys. Sillä tuskin kannattaa juuri lomakuvia näppäillä.

Puhelimessa on 1500 mAh akku, joka valmistajan mukaan kestää lepotilassa 25 päivää. Puhelimessa on Qualcomm 205 -prosessori, ram-muistia 512 megatavua ja sisäistä muistia 4 gigatavua, jota voi lisätä enintään 64 gigatavun muistikortilla.

Nokia 8110 4G Reloaded tulee myyntiin toukokuussa noin 80 euron hintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?